Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британският принц Уилям: Кралското семейство ще уважи решение на Бахамите за държавното им устройство

Британският принц Уилям (вторият отдясно наляво) при пристигането си в Кингстън, Ямайка - 25 март 2022
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Принц Уилям заяви, че британското кралско семейство ще подкрепи решенията на Бахамските острови относно бъдещето им. Островната държава е третата спирка от турнето му в Карибския регион, което беше посрещнато с протести и поставя все повече въпроси за бъдещите отношения на Карибите с британската монархия.

На прием в Насау, организиран от генерал-губернатора на Бахамите, Уилям отбеляза предстоящата 50-та годишнина от независимостта на бившата британска колония. „И тъй като Ямайка празнува 60 години независимост тази година, а Белиз отпразнува 40 години независимост миналата година, искам да кажа следното: ние подкрепяме с гордост и уважаваме вашите решения за вашето бъдеще. Взаимоотношенията се развиват. Приятелството трае", отбеляза принц Уилям, който е вторият по ред наследник на британския трон.

Обиколката на принц Уилям и Кейт е посветена 70-годишнината от коронацията на кралица Елизабет II, която му е баба. Визитата обаче бе посрещната с протести и обвинения, че е "колониална обиколка". В Ямайка във вторник протестиращи пред британската Върховна комисия преди пристигането на кралските особи поискаха монархията да плати репарации и да се извини за ролята си в търговията с роби, която принуди стотици хиляди африканци на острова да се трудят при нечовешки условия . Тогава премиерът Андрю Холнес многозначително каза на Уилям пред телевизионни камери, че нацията "продължава" като независима държава.

Бахамските острови са независима държава от 1973 г., но влиза в състава на Британската общност. Глава на държавата е британската кралица, представена от генерал-губернатор.

Обиколката е предприета след нарастващите призиви към Ямайка да последва Барбадос и да стане република, отхвърляйки кралицата като държавен глава.

По време на обиколката Уилям изрази своята "дълбока скръб" заради историята на робството, наричайки тази практика "отвратителна". „Никога не трябваше да се случва“, каза той. Но засега няма официално извинение от британското кралско семейство.

Посещението на принц Уилям се провежда в момент, когато Великобритания все повече се сблъсква с колониалното си минало, по-специално с негативното отношение към паметниците на исторически личности, свързани с търговията с роби.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна