Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ОАЕ: Русия е незаменим член на "ОПЕК +"

Сухаил ал-Мазруи, енергиен министър на ОАЕ
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Министърът на енергетиката на Обединените арабски емирства Сухаил ал-Мазруи заяви в понеделник по време на събитие за петролната индустрия, че "като оставим настрана политическите въпроси, Русия е жизненоважен член на групата "ОПЕК +" и нейният петролен принос е незаменим в настоящата глобална енергийна борба", съобщава Ройтерс.

Имайки предвид, че почти всяка страна е изправена пред естествен спад в производството на петрол, Ал-Мазруи също така посочи, че страните от "ОПЕК +" ще продължат да си сътрудничат и няма да позволят на политически въпроси да повлияят на съвместното им функциониране.

Той също така посочи, че държавата от Персийския залив инвестира, за да повиши добива си до 5 милиона барела на ден, но потвърди решимостта на ОАЕ да остане в "ОПЕК +", група производители, която включва държави от ОПЕК и Русия, наред с други.

Ал-Мазруй отново посочи, че Русия е важен член на групата ОПЕК+, с руското производство от 10 милиона барела на ден, което е трудно да се замени.

"Ще работим с тази група ("ОПЕК +"), за да гарантираме, че пазарът е стабилен", каза той на Глобалния енергиен форум на Атлантическия съвет в Дубай.

Държавите от Персийския залив с резервен петролен капацитет се противопоставиха на призивите на западните партньори да увеличат производството, за да помогнат за овладяване на покачващите се цени на суровия петрол, предизвикани от войната в Украйна, напомня "Файненшъл таймс"

ОАЕ решиха да заемат неутрален курс по време на кризата, като се въздържаха при гласуване в Съвета за сигурност на ООН, осъждащо руската инвазия. Министърът отново потвърди необходимостта от мир чрез дипломация.

Султан Ал Джабер, главен изпълнителен директор на Националната петролна компания в Абу Даби, пък заяви, че търсенето на петрол се е увеличило с 3 милиона барела на ден в сравнение с миналата година и ще достигне нивата преди пандемията до четвъртото тримесечие.

Той призова за нови инвестиции, като каза, че инвестициите във възобновяеми енергийни източници за постигане на дългосрочните цели за въглеродни емисии не трябва да идват за сметка на краткосрочни инвестиции в традиционни източници на гориво, за да се избегне смущение на доставките, което би ерозирало икономическия растеж.

Изявленията идват, след като през миналата седмица Саудитска Арабия подчерта "съществената" роля на споразумението във формата "ОПЕК +" за запазване на баланса и стабилността на световните петролни пазари.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна