Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Русия: Ясните правила за плащане на газа в рубли ще са готови до четвъртък

Плащане на руския газ в рубли
Снимка: руски газ; рубли

Русия обяви, че до четвъртък (31-ви март) ще изработи практически договорености за чуждестранните компании да плащат за руския природен газ в рубли, заявявайки, че те трябва да разберат, че западната "икономическа война" срещу Москва е създала нов набор от пазарни условия, предаде Ройтерс.

"Никой няма да доставя газ безплатно, това е просто невъзможно и ще можете да платите за него само в рубли“, посочи във вторник пред репортери говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Той каза, че в съответствие с крайния срок - 31 март, определен от президента Владимир Путин, "разработват се всички методи, така че тази система да е проста, разбираема и осъществима за уважавани европейски и международни купувачи“.

Заповедта на Путин от миналата седмица да таксува руския природен газ в рубли за т.нар. "неприятелски" страни, повиши котировките на рублата, след като тя се срина до рекордни дъна, когато Западът наложи широкообхватни санкции срещу Русия заради нейното нахлуване в Украйна, което също така повиши и цените на газа в Европа.
Този ход (за плащането в рубли) предизвика остри критики от европейските страни, които плащат за руския газ предимно в евро и заявяват, че Русия няма право да променя договорите. Русия до момента е изпълнила договорните си задължения за доставки на газ за Европа.

Песков посочи, че Русия, която твърди, че провежда "специална военна операция" в Украйна и има право да се защитава от санкциите, е била и ще бъде надежден доставчик на газ.

Чуждестранните компании ще трябва да купуват рубли и да ги използват за извършване на плащания за газ, добави той.

Отделно Валентина Матвиенко, председателят на горната камара на парламента, каза, че Русия е готова, ако Европа откаже да купува руски енергийни доставки.

Ако това се случи, Русия може да пренасочи доставките към азиатските пазари, наред с други, каза тя, цитирана от агенция ТАСС.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна