Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руски рафинерии сигнализират за по-дълбоки производствени съкращения с оглед наличните свръхзапаси

Руска петролна рафинерия на "Лукойл"
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Големи руски петролни рафинерии съобщиха на Министерството на енергетиката, че очакват да направят по-дълбоки съкращения в своето производство през следващите седмици поради наличието на свръхзапаси след рязък спад на покупките на техни петролни продукти от страна на Европа, съобщава Ройтерс, цитирайки четири източника, запознати с въпроса.

Четирите най-големи рафинерии в страната - "Роснефт", "Сургутнефтегаз", "Лукойл" и "Газпром нефт" - бяха сред тези, които са повдигнали въпроса по време на среща с държавни служители миналия петък, казаха източниците на агенцията.

Допълнителни съкращения на производството в рафинериите ще бъдат направени в допълнение към планираните спирания заради поддръжка, добавиха също така източниците.

Ройтерс посочва, че на този етап от Министерството на енергетиката, "Роснефт", "Сургутнефтегаз", "Лукойл" и "Газпром нефт" са отказали да коментират информацията.

Kапацитетът за първично рафиниране на петрол в Русия през март се е увеличил повече от два пъти спрямо първоначалния план, като е нараснал до 3,753 милиона тона, според данни на Refinitiv Eikon и изчисления на Ройтерс, най-голямото прекъсване на капацитета на рафинерия през март в историята.

Обемът на по-нататъшните съкращения на производството на рафинериите, които трябва да бъдат направени през април, не беше уточнен, но рафинериите очакват те да бъдат значително по-високи от 3,243 милиона тона, предложени в първоначалния план за пролетна поддръжка.

Въпреки че санкциите, наложени от Запада срещу Русия, не са насочени директно към енергийния сектор, проблемите с финансирането, корабоплаването и застраховането направиха руската енергия по-малко привлекателна за купувачите, посочва Ройтерс.

Продажбите на руски петролни продукти са под натиск от началото на март, тъй като купувачите избягват пазара, особено спот покупките.

Много товари през март с дизелово гориво, нафта, мазут и вакуумен газьол бяха отменени поради откази на търговците, оставяйки продуктите, съхранявани в цистерни и мотриси, и причинявайки задръствания и ограничена гъвкавост на корабоплаването.

Някои големи рафинерии, като завода в руския град Туапсе на "Роснефт" с капацитет от 240 000 барела на ден, спират дейността си от средата на март поради свръхзапаси.

Операторът на тръбопроводната мрежа "Транснефт" пък е ограничил приема на суров петрол в своята тръбопроводна система на фона на наличните свръхзапаси, съобщиха по-рано тази седмица източници на Ройтерс.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна