Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ФИФА ще спечели 7 милиарда долара от световното в Катар

Момент от работата на конгреса на ФИФА.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Международната футболна федерация (ФИФА) ще достигне рекордните приходи от 7 милиарда долара за домакинство на световното първенство в Катар през 2022 година, каза президентът Джани Инфантино на конгреса на организацията в Доха.

Той добави, че ФИФА е в добро финансово положение и че ще надмине целта си да спечели 6.4 милиарда долара през четирите години до 2022-а със сумата от 600 милиона долара. 

Световната централа има ръст на приходите от телевизия, спонсорство и маркетинг въпреки пандемията на коронавирус, защото зрителите гледат повече телевизия и използват други нови платформи. 

ФИФА заяви в своите отчети, че очаква правата за излъчване да поставят нов рекорд по време на финала на Световното първенство на 18 декември. 

Повечето от приходите идват в сметките на ФИФА в годината на Световното първенство. И въпреки противоречията относно домакинството на Катар, приходите са скочили много след последния Мондиал в Русия 2018.

Световните футболни финали в Катар ще се проведат от 21 ноември до 18 декември. 

Инфантино заяви, че централата не е предлагала провеждането на Световни първенства на всеки две години. Инфантино стана обект на сериозни критики в последната година, особено в Европа, заради предложенията за провеждането на шампионатите не на всеки четири, а на всеки две години. По време на провеждащия се в Катар конгрес на ФИФА, той увери присъстващите, че ръководният орган не е предлагал този ход, който заплашва да раздели футболния свят.

„Нека бъда ясен, че ФИФА не е предлагала подобен процес. По време на последния конгрес, гласуването посочи 88 процента от вота в полза на проучването на осъществимостта на организирането на Мондиал на всеки две години. Администрацията на ФИФА, под ръководството на Арсен Венгер, едва тогава започна проучването. Предложението не идва от ФИФА. Заключението е, че е осъществимо, но ще има някои последици и въздействия“, коментира той.

Инфантино коментира и защо ФИФА не е обсъждала въпросите около членството на Руския футболен съюз в организацията. 

"Изключването на Руския футболен съюз не е добър вариант, тъй като е необходимо да се получат позиции от различни страни по време на конгресите", каза на пресконференция президентът на ФИФА.

Световната централа изключи три национални федерации Пакистан, Зимбабве и Кения заради различни нарушения.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна