Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

платена публикация
Решение на А1 от „Интернет на нещата“ дигитализира разделното събиране на отпадъци във Велико Търново

2
Снимка: А1 България

А1 внедри облачна високотехнологична система за интелигентно сметосъбиране на отпадъците от разделно събиране във Велико Търново. С помощта на платформата Еко Партнърс България разполагат с информация в реално време, на базата на която могат да оптимизират маршрутите на сметосъбиращите камиони или да променят локациите и броя на поставените контейнери. По този начин, благодарение на дигитализирането на дейността на организацията, се постига по-висока ефективност, по-чиста градска среда и по-ниско ниво на замърсяване на въздуха. Еко Партнърс България е организация по оползотворяване на отпадъци от опаковки на българския пазар, която оперира в община Велико Търново и още 19 общини в страната.

„Подобряването на жизнената среда и качеството на живот на гражданите на Старопрестолния град е сред нашите стратегически приоритети. Велико Търново е историческата и духовна столица на България. Уникалността на нашия град е, че успява да съчетава столетните традиции с духа на иновациите и технологичните решения и съм горд с това. А мерките и решенията, улесняващи работата по разделно събиране на отпадъци, допринасят още повече за това градската среда да бъде в най-добрия си вид, какъвто заслужават жителите и гостите на Велико Търново.“, коментира Даниел Панов, кмет на община Велико Търново.

Проектът комбинира технологични хардуерни компоненти за директно измерване на теглото на контейнерите за разделни отпадъци с автоматична система за инвентаризация.Чрез UHF RFID антени се „прочита“информацията от всеки обслужен контейнер, оборудван с RFID таг. Информацията се изпраща към централизираната платформа, където се анализира в реално време. Благодарение на RFID таговете, всеки от оборудваните контейнери може да бъде идентифициран в системата, ас активните сензори се осъществява дистанционно отчитане на нивото на запълненост, измерване на обема и температурата. Датчиците сигнализират и в случай на обръщане или преместване на контейнерите, което помага за превенция на вандалски прояви. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна