Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Среща ЕС - ОПЕК на фона на призивите за увеличаване на петролните добиви

Представители на Европейския съюз ще проведат в понеделник следобед разговори във Виена с представители на ОПЕК с оглед на призивите към петролния картел за увеличаване на производството и на фона на обмисляното от ЕС евентуално ембарго върху руския петрол, съобщава Ройтерс.

ОПЕК се противопостави на призивите на Съединените щати и на Международната агенция по енергетика за увеличаване на добивите на суров петрол с цел намаляване на цените, които през март достигнаха 14-годишни върхове, след като Вашингтон и Брюксел започнаха да налагат санкции на Москва заради нейното нахлуване в Украйна.

Форматът "ОПЕК +",  включващ Организацията на страните износителки на петрол и други производители, начело с Русия, продължава с политиката си на само постепенно повишаване на съвместното производство, като за май беше договорено увеличаване на добивите с около 432 000 барела на ден.

Срещата ЕС - ОПЕК в понеделник следобед е най-новата в диалога, стартиран между двете страни през 2005 година, напомня Ройтерс.

Засега руският петрол е изключен от санкциите на ЕС. Но след като блокът от 27 държави се съгласи миналата седмица да санкционира руските въглища – първото ембарго, насочено към руски енергийни доставки – някои висши представители на съюза посочиха, че петролът може да бъде следващата ембаргова енергийна стока.

По-рано днес външните министри на Ирландия, Литва и Нидерландия, пристигайки за среща с колегите си от ЕС в Люксембург, заявиха, че Европейската комисия изготвя предложения за евентуално петролно ембарго на Русия.

Австралия, Канада и Съединените щати, които са по-малко зависими от руските доставки, отколкото Европа, вече забраниха покупките на руски петрол.

Държавите от ЕС все още са разделени по въпроса дали да последват техния пример, като се има предвид по-голямата им зависимост от руските енергийни доставки и опасността подобен ход да повиши и без това твърде високите цени на енергията в Европа.

ЕС очаква употребата на петрол да намалее с 30% до 2030 г. спрямо нивата от 2015 г. в рамките на планираните политики за борба с изменението на климата, макар че в краткосрочен план подобно ембарго би предизвикало бърза замяна на руския петрол с алтернативни доставки.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна