Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

МАЕ: Спад на руските петролни доставки с 1,5 млн. барела на ден през април и с 3 млн. през май

Международна агенция по енергетикa

Цялостното въздействие на западните санкции спрямо Москва и нежеланието на купувачите по отношение на руския петрол ще влезе в сила от месец май нататък, прогнозира в сряда Международната агенция по енергетика.

Въпреки това, по-слабото петролно търсене на фона на скок на Covid инфекциите в Китай и свързаните с това локдауни в азиатската държава, макар и постепенното увеличаване на производството от страна на "ОПЕК +" и извън този формат, както и най-голямото в историята освобождаване на част от стратегическите петролни резерви на САЩ и на други членове на МАЕ - всичко това би трябвало да предотврати всеки един по остър дефицит на петролните пазари, се посочва в доклад на агенцията.

"Засега приемаме, че през април загубите на руски петрол ще нараснат до средно 1,5 млн. барела на ден, тъй като руските рафинерии намаляват производството още повече, а купувачите се отдръпват от руския петрол", заявява  базираната в Париж агенция в месечния си доклад за световните петролни пазари.

"От май нататък обаче, руски петрол за близо 3 милиона барела на ден може да да бъде офлайн от световния пазар, тъй като ще влезе в сила пълното въздействие на разширяващото се доброволно ембарго върху Москва, водено от все повече клиенти", допълва МАЕ.

Руското изключване от пазара протича по-бавно, отколкото МАЕ прогнозира през миналия месец, когато очакваше загуби на руски петрол от 3 млн. барела на ден още през април.

В същото време локдауните за предотвратяване на разпространението на коронавируса в Китай, заедно с по-ниското от прогнозираното търсене през първото тримесечие, особено от Съединените щати, накараха МАЕ да понижи прогнозата си за глобалното търсене на петрол за настоящата година с 260 000 барела на ден до общо 99,4 млн. барела дневно спрямо оценката през март за 99,7 млн. барела.

Освен това агенцията прогнозира, че ще има значително влияние върху инфлацията и икономическия растеж. Въпреки това, "настоящата криза идва с големи предизвикателства за енергийните пазари, но също така предлага възможности", подчертава МАЕ.

Пазарът на петрол е нестабилен след инвазията на Русия в Украйна, като цените се повишиха първоначално рязко заради опасенията за намаляване на руските доставки.

През март петролът Брент поскъпна почти до 140 долара за барале, тъй като пазарът се опитваше да оцени въздействието на войната върху огромната петролна индустрия на Русия. След това цените се върнаха обратно към 100 долара за барел, тъй като САЩ и други страни членки на МАЕ обявиха планове за освобождаване на 240 милиона барела от техните стратегически резерви през следващите шест месеца.

В понеделник петролът Брент поевтиня за кратко под 100 долара за барел, но след това поскъпна обратно към 104-105 долара за барел.

Графика на петрол Брент (в долари за барел)



Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна