Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

По-силен от очакваното растеж на БВП на Китай в началото на годината, но при по-мрачни перспективи

Войната в Украйна и Covid локдауните в Китай обаче рискуват рязко забавяне на втората по сила световна икономика

Китайската икономика нарасна през първото тримесечие по-силно от очакваното, но има риск от рязко забавяне на растежа през следващите месеци с оглед на въведените строги ограничения и локдауни за борба с коронавирусната инфекция в редица големи градове и региони на страната и в резултат на войната в Украйна.

Брутният вътрешен продукт се повиши през периода януари - март с 4,8% на годишна база при очаквания за по-сдържан растеж с 4,4% и експанзия на китайската икономика с 4% през последното тримесечие на 2021 г.

Спрямо предходното тримесечие БВП се повиши с 1,3% при очаквания за растеж с 0,6% и след нарастване с 1,5% през четвъртото тримесечие на миналата година.

Въпреки по-доброто от очакваното представяне на втората по сила световна икономика, има сигнали за рязко забавяне на икономическата активност през март в резултат на рязко ограничаване на свиването в резултат на серията Covid локдауни, включително в китайския мегаполис Шанхай.

Повишените глобални рискове заради войната в Украйна, строгите противопандемични мерки в Китай и слабият пазар на имоти вероятно ще ограничат икономическия растеж, а някои икономисти виждат дори увеличаване на рисковете от икономическа рецесия.

Графика на БВП на Китай (спрямо година по-рано)


Индикациите за рязко забавяне на водещата азиатска икономика се виждат от оповестените също днес данни за продажбите на дребно, индустриалното производство и дълготрайните инвестиции през миналия месец.

Индустриалното производство нарасна през март с 5%спрямо годината по-рано  след повишение със 7,5% през февруари, като през първото тримесечие то се повиши с 4,5%, но след растеж със 7,5% през периода януари - февруари.

В същото време въведената поредица от локдауни заради коронавирусната вълна в страната доведе до свиване на продажбите на дребно през март с 3,5% на годишна база след скок с 6,7% през февруари, като от началото на годината растежът на търговията на дребно се забави до 3,27% от 6,72% през първите два месеца на 2022 г.

Растежът на дълготрайните инвестиции в Китай пък се забави през първото тримесечие до 9,3% от 12,2% през периода януари - февруари.

Нивото на безработица пък скочи през март до 5,8% от 5,5% през февруари, достигайки най-високо ниво от май 2020 г.

Важните икономически показатели за март бяха повлияни от локдауните в различни райони на страната и най-вече в Шанхай. Това е най-големият град в Китай и централен двигател на икономиката на страната.

Националното статистическо бюро на Китай призна за трудностите, пред които е била изправена икономиката през миналия месец.

"Трябва да сме наясно, че с все по-сложната и несигурна вътрешна и международна среда, икономическото развитие е изправено пред значителни трудности и предизвикателства", отбелязаха от официалната статистика и добавиха:

"Трябва да координираме усилията за превенция и контрол на Covid-19 и икономическото и социално развитие, да направим икономическата стабилност наш основен приоритет и да преследваме напредък, като същевременно гарантираме стабилност, както и да поставим задачата за осигуряване на стабилен растеж на още по-видна позиция"

Анализаторите обаче посочват, че данните за април вероятно ще бъдат още по-лоши, тъй като се проточва във времето локдаунда на китайския търговски център в лицето на Шанхай и на редица други региони.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна