Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спад на печалбата, но повишение на приходите на Bank of America през първото тримесечие

Снимка: Ройтерс

Bank of America Corporation отчете по-малък от очакваното спад на печалбата и леко увеличение на приходите през първото тримесечие на годината.

В рамките на първите три месеца на 2022 г. печалбата на голямата американска банка се сви с 12,35% в сравнение с година по-рано до 7,1 млрд. долара от 8,1 млрд. долара в началото на 2021 г., като печалбата достигна $ 0,80 за една акция спрямо $ 0,86 точно преди година, но при осредните прогнози на Уолстрийт за още по-слаба печалба от $ 0,74 за акция.

В същото време приходите на BofA се повишиха с 1,75% до 23,2 млрд. долара от 22,82 млрд. долара година по-рано.

"Резултатите от първото тримесечие бяха силни въпреки предизвикателните пазари и нестабилността, като ние вярваме, че тези резултати отразяват стойността на нашата стратегия за отговорен растеж. Продължавайки напред и с очаквания за повишаване на лихвените проценти, ние предвиждаме да реализираме повече от ползите от нашия депозитен франчайз“, коментира резултатите главният изпълнителен директор на BoA Алeстър Бортуик.

Като цяло банките в САЩ изпитват трудности с по-ниските приходи от инвестиционно банкиране, тъй като сключването на сделки "пресъхна" през първото тримесечие, но същевременно се увеличава нетният лихвен доход с покачването на лихвените проценти.

Големите американски банки се възползваха през миналата година от бума при сключването на сделки, след като Федералният резерв на САЩ напомпа с огромна по размер ликвидност капиталовите пазари, за да смекчи икономическото въздействие на коронавирусната пандемия.

От началото на тази година обаче приходите от инвестиционно банкиране почти спряха, тъй като компаниите забавиха процесите на сливания и поглъщанията, както и листването на фондовите пазари на фона на рязкото повишаване на волатилността на пазарите на акции.

След оповестяването на резултатите акциите на втората по размери на активи банка в САЩ поскъпнаха с над 1% на извънборсовата търговия преди днешния старт на Уолстрийт. От началото на годината обаче акциите на BofA поевтиняват с над 15%.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна