Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Китай потвърди подписването на пакта за сигурност със Соломоновите острови

Хониара, Соломонови острови
Снимка: Ройтерс

Китай потвърди днес, че е подписал широкообхватен пакт за сигурност със Соломоновите острови, за който Западът се опасява, че ще даде на Пекин възможност за военно присъствие в южната част на Тихия океан, предаде АФП.

"Външните министри на Китай и Соломоновите острови официално подписаха наскоро рамково споразумение за сътрудничество в сферата на сигурността", заяви говорителят на китайското МВнР Ван Вънбин на редовен брифинг за медиите.

Проектоверсия на споразумението, изтекла към пресата миналия месец, разпрати шокови вълни в региона заради положения, позволяващи разполагане на китайски сили в ударената от криза тихоокеанска нация.

Според проекта въоръжена китайска полиция може да бъде пращана по искане на властите на Соломоновите острови за опазване на "социалния ред".

Уверенията на премиера Манасех Согаваре, че няма да разрешава на Китай да построи военна база в района, не успяха да успокоят Вашингтон.

"Широкият обхват на споразумението остава отворена вратата за разполагане на военни сили на КНР на Соломоновите острови", заяви вчера говорителят на Държавния департамент Нед Прайс.

Подписването на пакт "може да увеличи дестабилизирането на Соломоновите острови и да заложи прецедент за региона", допълни той.

Белият дом изпраща делегация на високо равнище на Соломоновите острови тази седмица за дискусии заради опасенията си, както и за повторно отваряне на посолство в столицата Хониара.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна