Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК работи върху план за намаляване на цената при налагане на забрана на руския петрол

Европейската комисия работи за ускоряване на наличността на алтернативни енергийни доставки, за да се опита да намали цената (разходите) при забрана на вноса на руски петрол и за да убеди Германия и други скептични държави от ЕС да се съгласят с подобно ембарго, заявиха пред Ройтерс неназовани европейски източници.

Някои страни от ЕС настояват също така за допълнителни санкции почти осем седмици, след като Русия започна военната си инвазия в Украйна.

Тези нови санкции включват изключване на водещи руски кредитори като "Сбербанк" (Sberbank) и "Газпромнефт" от банковата система SWIFT, спиране на вноса на ядрено гориво от Русия за европейските АЕЦ, забрана на повече руски новинарски канали, спиране на визите за руснаци и включване в черния списък на допълнителни лица и компании, свързани с Кремъл , посочи пред агенцията неназовани евродипломати.

На този етап нито една от тези мерки не е предложена официално и държавите от ЕС имат различни позиции по тях. Не е определена и конкретна дата за Европейската комисия да предложи шести пакет санкции на ЕС срещу Русия в отговор на нейното нахлуване в Украйна на 24 февруари, посочиха източници от ЕС.

Същевременно се работи върху оценка на разходите при замяна на руския петрол с внос от други доставчици, каза един от източниците на Ройтерс, отбелязвайки, че Комисията разговаря със страните производителки на петрол, за да помогне за организирането на сделки на национално ниво за бързи алтернативи на умерени цени.


Брюксел подготвя пълна оценка на въздействието на евентуална забрана на вноса на руски петрол като част от възможни по-нататъшни санкции, каза един от източниците на Ройтерс, пожелал анонимност, тъй като той не е упълномощен да говори с пресата.

Износът на петрол е основният източник на чуждестранна валута за Кремъл и мнозина държави в ЕС призоваха за прекратяване на плащанията за руски петрол, тъй като по този начин се финансира ефективно войната в Украйна, която Русия продължава да нарича "специална военна операция".

Германия е основният противник на налагането на петролно ембарго и въпреки че не е единствената членка на ЕС на това мнение, промяната в нейната позиция би накарала и други да последват примера ѝ, посочи източникът на Ройтерс.

Германското правителство вече заяви, че работи за прекратяване на руския внос тази година, но също така призова за постепенен подход, за да се избегнат големи икономически смущения, имайки предвид, че през 2021 г. около една трета от суровия петрол в страната е дошъл от Русия.

Друга стратегия, която се очаква да бъде използвана за убеждаване на скептиците по отношение на руско петролно ембарго, е да се удължи периода на влизане в сила на такава забрана, за да се прекратят съществуващите договори, или пък да се въведе, но постепенно, пълна забрана за вноса на руски петрол.

Германия успешно настоя за удължаване на периода на спиране на руския енергиен внос от три на четири месеца, когато по-рано този месец ЕС прие въвеждането на забрана за вноса в съюза на руски въглища.

Природният газ е също друг основен източник на приходи за Кремъл, но забраната му все още не е добре обсъдена на ниво ЕС поради силната зависимост на единния блок от руското синьо гориво.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен многократно заяви, че ЕС работи по забрана на руския петрол, но така и не посочи кога подобна забрана може да бъде предложена и одобрена.

Според германският представител в ЕС забраната за внос и на ядрено гориво от Русия може да се разглежда като част от допълнителни санкции. Източноевропейските страни, включително Унгария, Чехия и Словакия, обаче зависят от руското ядрено гориво за техните проектирани от Русия атомни реактори, които от своя страна осигуряват голям дял от тяхната електроенергия.

Други мерки, обявени от някои държави, но които не са подкрепени единодушно, се отнасят до допълнителна забрана на руските новинарски канали, които са обвинени в разпространение на дезинформация за войната в Украйна.

Това е особено чувствителен въпрос в източноевропейските страни с голямо рускоговорящо население, особено в Балтийските страни и потенциално е в конфликт с основното право на достъп до информация, казаха официални лица, цитирани от Ройтерс.

ЕС вече блокира новинарските канали Russia Today и Sputnik. Други радио- и телевизионни оператори, които са маркирани за забрана, са държавните RTR-Planeta и Русия24.

Дипломати от ЕС също така поискаха нови банкови санкции, включително изключването от системата за международни разплащания SWIFT на "Сбербанк" и "Газпромнефт", двете руски банки, които обработват повечето енергийни плащания към Русия, посочи източниците на Ройтерс.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени