Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продажбите на нови автомобили в Русия вероятно ще спаднат с поне 50% през 2022 г.

Очаква се продажбите на нови автомобили в Русия да спаднат с поне 50% през 2022 г. до около 800 хиляди броя, тъй като руският автомобилен пазар се бори с проблеми с доставките, съобщи в сряда Асоциацията на европейския бизнес (AEB), която е основният представителен орган на чуждестранните инвеститори в Русия.

Яснота относно доставките вероятно ще има по-късно тази година, каза Алексей Калицев, председател на Комитета на автомобилните производители на AEB, като той не очаква значително подобрение през второто тримесечие.

"Ако имаме положителен сценарий и започнем да произвеждаме, пазарът може да достигне някъде между 800 и 850 хиляди броя автомобили", отбеляза Калицев, който също така е е ръководител на Hyundai Motor CIS, националната компания за продажби на южнокорейската Hyundai в Русия.

"По същество обаче това е спад от около 50%. Ако възстановяването на производството дойде на по-късен етап, например през третото тримесечие, пазарът съответно ще бъде още по-малък", подчерта той.

През миналата година продажбите на нови автомобили в Русия възлизаха на 1,67 милиона броя, което представляваше ръст от 4,3% на годишна база.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна