Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Срив на акциите на Netflix с над 30% след изненадващ спад на абонатите на стрийминг платформата

Акциите на Netflix се сриват с над 30% при старта на днешната търговия на Уолстрийт, след като голямата компания за стрийминг услуги обяви за намаляване на нейните абонати през последното тримесечие за пръв път от своето съществуване.

Базираната в Калифорния Netflix заяви късно във вторник вечерта, че десетилетният ръст на нейните абонати е приключил през първото тримесечие на 2022 г. и че е станало "по-трудно да се увеличи броят на абонатите на много пазари по света".

Компанията обяви финансовите си резултати, съобщавайки, че броят на платените абонати е намалял с около 200 хиляди до 221,64 милиона броя спрямо предходното тримесечие. Спадът е факт, след като Netflix вдигане цените в САЩ и Канада и това доведе до загуба на 640 хиляди нейни абонати.

Голямата американска платформа за стрийминг услуги отбеляза, че очаква абонаментите да спаднат с нови около 2 млн. броя и през текущото тримесечие.

Данните шокираха участниците на финансовите пазари, които очакваха, че компанията е добавила нови 2,5 млн. абонати през последното тримесечие и че ще добави още 2,55 млн. абонати през второто тримесечие на 2022 г.

Приходите на Netflix пък нараснаха през първите три месеца на 2022 г. с 9,8% спрямо същото тримесечие година по-рано до 7,87 млрд. долара. В същото време обаче нетната печалба спада до 1,6 млрд. долара или по 3,53 долара печална на акция.

Новината за намаляващите абонати предизвика срив на акциите на Netflix с над 30% при старта на търговията на Уолстрийт, което означава, че днес пазарната капитализация на компанията може да "се стопи" с близо 40 млрд. долара, след като вчера акциите ѝ затвориха с повишение от 3,2% до 348,61 долара за акция - точно преди да бъдат представени слабите финансови резултати за последното тримесечие.

Графика на Netflix (в долари за акция)


Сривът на акциите на Netflix може да се разпространи към акциите на другите водещи телевизионни и филмови компании за стрийминг услуги.

Акциите на компанията Walt Disney, която е собственик на услугата за стрийминг Disney Plus, се понижават с над 5% преди старта на търговията на Уолстрийт, докато акциите на стрийминг платформата Roku, занимаваща се и с хардуерен бизнес, спадат с около 8%. Акциите на услугата за стрийминг на музика Spotify пък се понижават с над 4% преди началото на днешната търговия.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна