Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йелън, Пауъл и Бейли напуснаха срещата на Г-20 в знак на протест срещу руската делегация

В сряда министърът на финансите на САЩ Джанет Йелън напусна срещата на Групата на двадесетте (Г-20) заедно с официални лица от Украйна, Великобритания и Канада, след като руските представители започнаха да говорят, предаде "Вашнгтон поуст" (The Washington Post).

Джанет Йелън и председателят на Европейската централна банка Кристин Лагард изразиха недоволството си от личното участие на висш руски служител на срещата на финансовите лидери от Г-20, посочи източник на Ройтерс.

Джанет Йелън, финансов министър на САЩ

Йелън каза, че не одобрява присъствието на Русия на срещата, докато Лагард призова длъжностното лице, заместник-министърът на финансите Тимур Максимов, да предаде на руските лидери ясно послание - "Да се сложи край на войната в Украйна!", каза източникът, запознат със срещата.

Максимов е присъствал лично на срещата, докато руският финансов министър Силуанов и управителят на централната банка Набиулина са участвали виртуално, посочи източници, запознати със срещата.

По план руският финансов министър Антон Силуанов трябваше да ръководи делегацията на Москва на срещата, въпреки че президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че Русия трябва да бъде отстранена от формата Г-20.

Кристин Лагард, управител на ЕЦБ

Председателят на Федералния резерв Джером Пауъл и други световни икономически лидери, в т.ч. шефът на Английската централна банка Андрю Бейли, също се присъединиха към напусналите срещата в знак на протест срещу военната операция на Москва в Украйна.

Според говорител на правителството на Обединеното кралство, висшите финансови представители от Великобритания, Съединените щати и Канада са напуснали срещата на 20-те най-големи икономики в света, докато са говорили руските представители. Това само задълбочава разделенията относно продължаващото присъствие на Русия в Г-20, предаде Ройтерс.

Джером Пауъл, председател на Федералния резерв

"Заедно с нашите съюзници САЩ и Канада, представители на Обединеното кралство напуснаха срещата на Г-20, докато руските делегати говореха“, каза британският говорител. "Ще продължим да работим с нашите съюзници, за да осъдим войната на Русия срещу Украйна по най-строг начин и да настояваме за по-силна международна координация, за да се накаже Русия".

Финансовите министри и управителите на централните банки от Г-20 се срещнаха в сряда в кулоарите на редовната пролетна конференция на Международния валутен фонд и Световната банка във Вашингтон, като ключовите теми бяха войната в Украйна, продоволствената сигурност и продължаващото възстановяване от пандемията на коронавирус.


Андрю Бейли, управител на Английската централна банка

Междувременно служители на Министерството на финансите на САЩ посочиха, че Джанет Йелън ще бойкотира някои от сесиите на Г-20, на които присъстват виртуално руски представители, но ще участва в обсъждането на въздействието на войната в Украйна върху световната икономика.

Финансовите лидери от редица европейски държави планират да последват примера ѝ в знак на протест срещу руската инвазия.

Министърът на финансите на Канада Кристия Фрийлънд, например, трябва "да напусне и да бойкотира всякакви сесии, на които руснаците се опитват да говорят", посочи служител на канадското правителство. Фрийлънд беше сред тези, за които се съобщава, че са напуснали сесията в сряда след взимане на думата от руския представител.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна