Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Си Цзипин е срещу "манталитета на Студената война" и използването на санкции

Си Цзинпин, китайки президент
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В четвъртък китайският президент Си Цзинпин предложи инициатива за глобална сигурност, призовавайки световната общност "да отхвърли манталитета на Студената война, да се противопостави на едностранчивостта и да каже "не" на груповата политика и блоковата конфронтация“.

Говорейки на церемония по откриването на годишната конференция на Форума Боао за Азия 2022 г., провеждащ се на южния китайски остров Хайнан, Си Цзинпин добави, че споровете между страните трябва да се решават по мирен начин и настоя, че "двойните стандарти" и използването на "едностранни санкции" трябва да бъдат отхвърлени, без обаче да споменава директно западните санкции срещу Русия за нейното нахлуване в Украйна.

Китай многократно критикува западните санкции, включително тези срещу Русия, но също така внимава да не предостави помощ на Москва, която може да доведе до налагане на санкции срещу Пекин, напомня Ройтерс. Китай и Русия стават все по-близки и Пекин продължава да отказва да осъди нахлуването на Москва в Украйна. Китай също така обвини кризата в Украйна за разширяването на НАТО на изток.

"Ние оставаме ангажирани да зачитаме суверенитета и териториалната цялост на всички страни, поддържаме ненамеса във вътрешните работи и уважаваме независимия избор на пътищата за развитие и социалните системи, направени от хората в различни страни“, добави китайският президент.

Си Цзинпин предупреди, че икономическото "разединяване" и тактиките за натиск като прекъсване на веригите на доставки няма да работят.

"Китай би искал да предложи глобална инициатива за сигурност, която поддържа принципа на неделимост на сигурността", каза той.

"Трябва да поддържаме принципа на неделимост на сигурността, да изграждаме балансирана, ефективна и устойчива архитектура на сигурността и да се противопоставяме на изграждането на национална сигурност на основата на несигурността в други страни".

Ройтерс напомня, че подобни настоявания имаше и от страна на Русия, която поиска западните правителства да спазват споразумение от 1999 г., основано на принципа на "неделима сигурност", според което никоя страна не може да укрепи собствената си сигурност за сметка на другите.

Си Цзинпин каза, че са необходими усилия за стабилизиране на глобалните вериги на доставки, но също така каза, че китайската икономика е устойчива и че нейната дългосрочна тенденция не се е променила.

Китайската икономика обаче е изправена пред насрещни ветрове от въздействието на агресивните усилия на Пекин да води политика на "нулев Covid", спирайки разпространението на коронавируса чрез мащабни локдауни, особено в икономическия център на страната - Шанхай. По време на днешната си реч Си Цзинпин не спомена кризата с Covid-19 в Китай.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна