Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Газпром" информира Полша, че от сряда спира доставките на руски газ за страната

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руският енергиен гигант "Газпром" е информирал Полската петролна и газова индустрия (PGNiG), че ще спре доставките на газ по газопровода "Ямал-Европа" в сряда от 08.00 часа централно европейско време (09.00 българско време), се казва в изявление на PGNiG, публикувано тази вечер, предаде Ройтерс.

По този начин беше потвърдена информацията от преди няколко часа, че Русия спира синьото си гориво за Полша.

Полската петролна и газова индустрия (PGNiG), която купува газ от "Газпром" по дългосрочен договор, изтичащ тази година, добави, че ще предприеме стъпки за възстановяване на газовия поток съгласно договора "Ямал" и че спирането на доставките от страна на "Газпром" представлява нарушение на този договор.

В съществуващия договор се казва, че полската страна има право да иска обезщетение за вреди при нарушаване на договора.

Полският министър на климата и околната среда Анна Москва, заяви, че полските газови хранилища са запълните на 75%. Тя отбеляза, че няма да има намаляване на доставките на природен газ за полските потребители и че към момента няма да бъде изтеглян газ от наличните резерви, съобщава Ройтерс.

"Готови сме да бъде напълно отрязани от руските въглеводороди и петрол", посочи още Анна Москва.
Министър на Полша, отговарящ за енергийната сигурност Пьотр Наимски, пък каза, че прекъснатите доставки от "Газпром" могат да бъдат заменени с газови потоци от други посоки.

Той потвърди, че ще се стигне до съд, ако това решение на "Газпром" се окаже, че е в нарушение на съществуващия договор.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна