Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изненадващо свиване на БВП на САЩ през първото тримесечие

Американската икономика се сви изненадващо през първото тримесечие заради рекорден търговски дефицит и слабо натрупване на бизнес запаси, като в същото време Covid вълна в началото на годината наруши бизнес активността, показва предварителната оценка на Министерството на търговията за БВП на водещата световна икономика.

Брутният вътрешен продукт на САЩ се понижи с 1,4% на годишна база през периода януари - март 2022 г. след силен ръст с 6,9% през последното тримесечие на миналата година. Икономическият спад изненада анализаторите и пазарите, които очакваха БВП да нарасне през първото тримесечие с 1,1 на сто.

Това е първото понижение на БВП след сериозната пандемична рецесия преди близо две години (през второто тримесечие на 2020 г., когато БВП се срина с цели 31,2%).

Графика на БВП на САЩ


Свиването на БВП през първото тримесечие отразява рекордния търговски дефицит, който отне 3,2 процентни пункта от икономическия растеж, както и умерения темп на натрупване на запаси, който отне 0,84 процентни пункта от растеж.

На пръв поглед тези данни не изглеждат добри, но изглежда обрисуват една погрешна икономическа картина, тъй като потребителското търсене - основен двигател на растеж - остава доста солидно, а бизнес инвестициите в оборудване се ускориха рязко.

Потребителските разходи се повишиха с 2,7% след растеж с 2,5% в края на 2021 г., като личното потребление добави 1,83 процентни пункта към БВП на САЩ. В същото време бизнес инвестициите скочиха през първото тримесечие с 9,2% след повишение с 2,9% през последното тримесечие на миналата година, добавяйки 0,43 пункта към БВП.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна