Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Журналистите избраха Салах за №1 в Англия

Мохамед Салах
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Нападателят на Ливърпул Мохамед Салах бе обявен за футболист на годината в Англия в анкетата на Асоциацията на журналистите, пищещи за футбол в страната за сезон 2021/22.

29-годишният египтянин допринесе до момента с впечатляващите 22 гола и 13 асистенции в едва 31 мача от Висшата лига, за да изведе отбора на Юрген Клоп до второто място в таблицата, само на точка зад шампионите Манчестър Сити пет кръга преди края на кампанията. Нападателят изпревари при гласуването Кевин де Бройне и Деклан Райс.

Общо през сезона Салах има 30 гола в 14 асистенции в едва 44 мача във всички турнири – серия, която помогна на мърсисайдци да спечелят Купата на Лигата, както и достигането на финала за Купата на Англия и полуфиналите на Шампионска лига.

Салах, който наследява миналогодишния победител – бранителя на Сити Рубен Диаш, е и настоящ водач в реализаторската листа в Премиършип с 22-те си попадения, с пет повече от Хюн Мин Сон и Кристиано Роналдо, докато нападателят води и в класацията по асистенции във висшия футболен ешелон с една повече от съотборника си Трент Аликзандър-Арнолд.

При жените отличието отиде при нападателката на Челси Сам Кър, която е топ реализаторка в женската Суперлига. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна