Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Драги подкрепи Украйна, РСМ и Албания за членство в ЕС

Марио Драги
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Италианският премиер Марио Драги каза във вторник, че ЕС трябва да излезе по-силен от историческите предизвикателства, предизвикани от войната в Украйна, включително чрез разширяване на изток, предава АФП.

Конфликтът, каза той пред Европейския парламент в Страсбург, е „сигурност, хуманитарна, енергийна и икономическа криза, събрани в едно“, което разкри, че съществуващите институции на ЕС са „неадекватни“ в отговора си. Отговорът, твърди той, е "прагматичен федерализъм" с рационализирано вземане на решения, което ще премахне ветото на държавите-членки, което в момента често може да блокира позициите на мнозинството.

 "Това е началото на пътя, който ще доведе до преразглеждане на договора. И ако това ще бъде така, ние трябва да го прегърнем", каза той, след аплодисменти на евродепутатите. Драги, бивш президент на Европейската централна банка, на когото се приписва спасяването на еврото от колапс преди десетилетие, каза, че разширяването на ЕС на изток е от ключово значение, включително чрез приемането на Украйна.

„Трябва да интегрираме напълно страни, които имат европейски стремежи“, каза той.

Той изрази подкрепата на Италия за "незабавното отваряне на преговорите за присъединяване" с Албания и Северна Македония, както и за засилени преговори с Косово и Босна.

„Ние подкрепяме всички тези страни да се присъединят към Европейския съюз и също така искаме Украйна да стане член на Европейския съюз“, каза той.

Дни след нахлуването на Русия през февруари Украйна пледира за бързо влизане в ЕС. Брюксел отговори, че процесът е сложен и отнема години, но предложи на Киев ускоряване на интеграцията, коментира АФП.

Албания и Северна Македония вече са готови да започнат процеса на присъединяване от 2020 г., но са в несигурност поради възражения от страна на България и условия, наложени от Германия и Нидерландия.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна