Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Локдаун №5" – комедия за една пандемия

Премиера на първия моноспектакъл на актрисата Сребрина Тимофей

Снимка: Васил Дуев-Тайг

"Животът е спрян, но човек не може да бъде сложен на пауза"

Комедиен разказ за човека, затворен в безкраен локдаун, и за последствията, до които това води, е в центъра на първия моноспектакъл на актрисата Сребрина Тимофей.

"Локдаун №5" е спектакъл антиутопия и е първият в българския театър, който показва реалността на пандемията, в която хората живеят в последните две години и половина. В сюжета е заложен проблемът с психичното здраве на мнозина, които се поддават повече на паниката и страха.

Сценичното пространство също е дело на авторката, която в следствие на прекараните две години изолация изследва и наблюдава докъде може да стигнете човешкият ум в екстремни ситуации.

"В Средновековието в Европа се появило странно заболяване, наречено танцова епидемия или танцова чума. Болните танцували против волята си седмици, дори месеци наред, докато не припаднели от изтощение. Днес учените определят явлението като колективно психично разстройство, масова психоза. Може ли да се случи и на нас? Можем ли и ние да изпаднем в психична епидемия, ако сме затворени в един безкраен локдаун? Колко изобретателни ставаме, когато нямаме физически достъп до външния свят, а компютърът е единствената ни "врата"? Животът е спрян, но човек не може да бъде сложен на пауза. В рая на собствената си стая започваме да създаваме друго време и пространство. В него нахлуват видения, мечтания, кошмари... Какъв е светът, който човек създава в самотата на един безкраен локдаун? До какви крайни фантазии и изобретателност можем да стигнем? Това е един опит за достигане границите на въображението и възможностите за пълноценно изживяване на един забранен живот. Да надникнем през ключалката", споделя Сребрина Тимофей.

снимка: Георги Вачев
Сребрина завършва актьорско майсторство в НАТФИЗ в класа на проф. Иван Добчев и проф. Маргарита Младенова. Била е част от трупата на Родопски Драматичен Театър, град Смолян.Свободолюбието я връща към свободната сцена, праща я за малко в Лондон, хвърля я в опити да се занимава с танцов театър, много уъркшопи. Напоследък друго нейно занимание е воденето на обиколки из града в инициативата Исторически Маршрути София и е автор на статии за сайта им. Можете да я гледате в ТР "Сфумато" в спектакъла "Нова Библия", реж. Иван Добчев.

Премиерата на моноспектакъла "Локдаун номер 5" е на 13 май в Yalta Art Room в София.

снимка: Васил Дуев-Тайг

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна