Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Продават ли масово руснаци имоти по родното Черноморие?

Снимка: БГНЕС

Не може да се говори за бум на продажбите на имоти на руснаци по Черноморието, коментираха брокери.

Няма и влязла в сила у нас забрана от ЕС на сделки с недвижими имоти за руски граждани в Европа, но много от тях се стопират заради затруднението на руснаците да откриват банкови сметки у нас.

"Да, има руснаци, които си обявяват имотите за продажба, по различни причини. И при тях се отразява кризата, както и настроенията и емоциите, които са в момента в България, но за бум категорично не можем да говорим. Продават, но не на всяка цена", коментира за БГНЕС Дияна Иванова, управител на агенция за недвижими имоти в Бургас.

Към момента сделките по морето се осъществяват на по-високи цени, тъй като търсенето е голямо. Заради инфлацията хората предпочитат да влагат парите си в имоти, вместо да ги държат в банките.

"Има места, където говорим за над 2000 евро на квадратен метър, но също така можем да купим от порядъка на 800 евро, така че пазарът е доста колоритен", коментира Иванова.

Брокери допълват, че са се вдигнали и цените на наемите заради украинските бежанци, които усилено търсят квартири, защото няма яснота след 31 май какво ще се случи с тях и къде ще бъдат местени, защото сега те са настанени в хотелски бази по Черноморието ни.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна