Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Еритреецът прекрати участието си в Джирото заради тапа от шампанско

Гирмай е присвил от болка лявото си око след удара от тапата.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Влезлият в историята Биниам Гирмай прекрати участието си в 105-ото издание на престижната колоездачна Обиколка на Италия заради травма на окото, която получи след като бе ударен от корковата тапа на шампанско, обявиха от тима му Intermarche.

Представителят на Еритрея се превърна в първия чернокож африканец, който печели етап в някой от трите Гранд тура, след като грабна победата в десетия от тазгодишното издание на Джирото във вторник. Гирмай бе ударен в окото от корковата тапа, когато подхванал неумело бутилка магнум на подиума на призьорите в етапа.

След спечеления етап вчера и инцидента с корковата тапа, тимът на еритрееца заяви, че ще бъде взето решение относно по-нататъшното му състояние тази сутрин. Самият Гирмай потвърди, че се оттегля от Джирото. 

"Днес не стартирах състезанието, защото окото ми все още се нуждае от почивка, за да има повече сила", като той в съобщение в социалните мрежи. Днешният етап е 203-километрово разстояние от Сантарканджело ди Романя до Реджо Емилия.

Гирмай вероятно ще се опита да бъде готов за Тур дьо Франс, който започва на 1 юли. Отпадането на еритрееца изкачи Матю ван дер Пул от Нидерландия до второто място в генералното класиране по точки зад лидера Арно Демар. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна