Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джером Пауъл положи клетва за втория си четиригодишен мандат начело на Фед

Джером Пауъл положи клетва за втория си четиригодишен мандат начело на Фед
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В понеделник председателят на Федералния резерв Джером Пауъл положи клетва за втория си четиригодишен мандат като ръководител на централната банка на САЩ, се посочва в изявление на Фед.

Пауъл, който беше номиниран от президента на САЩ Джо Байдън през ноември 2021 г. и получи одобрение от Сената през май тази година, ще остане начело на Фед до 15 май 2026 г., се казва още в съобщението.

Клетва положиха и Лаел Брейнард като нов заместник-председател на Фед и двамата най-нови членове на Съвета на управителите на Фед - Филип Джеферсън и Лиза Кук, като и двамата са чернокожи икономисти, посочва Ройтерс.

Кук е първата чернокожа жена, която някога е служила в борда на Фед. Това е и първият път, когато ще има повече от един чернокож централен банкер в Фед по едно и също време.

Полагането на клетва означава, че шест от седемте места в борда на Фед са заети само седмици преди следващото редовно заседание на централната банка на 14 и 15 юни, на което се очаква ново повишение на федералната фондов лихва с 50 базисни пункта, тъй като Федералният резерв се мъчи да укроти най-високата инфлация в САЩ от 40 години насам.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна