Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първото по рода си училище за театрални и музикални изкуства в София

2
Снимка: Facebook.com/АкаТаМуС

"Училището наистина е първо по рода си в София, защото в другите градове, в много от музикалните училища се откриха театрални паралелки, но за София това ще бъде първото училище с такива специалности", каза основателката на училището - Юлия Аткова.

То всъщност ще заработи като Частна професионална гимназия по сценични изкуства и мениджмънт от есента, като те ще стартират с две паралелки – една с поп и джаз пеене, друга с актьорско майсторство. Те ще приемат ученици, завършили седми клас.

В паралелките с актьорско майсторство децата ще изучават изкуството както за екран, така и за сцена, публична реч, сценична реч, основи на драматургията, сценична пластика и др.

"Ако тук успеем да създадем такава среда да подготвя актьори за такъв тип по-синтетично изкуство – много ще се радваме", каза Антон Радославов

За училището ще има и приемни изпити по двете специалности в края на месец юни, а датите за тях и подробна информация може да научите на сайта на училището.

"По-късно ние ще вкараме и специалност, която ще бъде "Мениджмънт и управление", тъй като хората на изкуството се нуждаят и от такива специалисти, които да менажират и да помагат за тяхната бъдеща реализация“, каза основателката на училището.

"Сцената е много добро място да го поставиш човек във всяка една житейска ситуация, даже и професионална. Откриват се невероятни възможности да научиш едно дете на нещо. Ние ще се опитваме да обобщаваме темите, не специалните предмети да си вървят в една посока, а другите в друга. Децата дори по актьорско да учат това, което им е нужно и по другите предмети", споделя директорът на театралния департамент.

Много известни професионални актьори и музиканти ще преподават в училището и ще се занимават с децата там.

Юлия Аткова – основател и директор на училището и Тони Радославов – директор на театрален департамент
По публикацията работи: Ралица Тачева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени