Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Николай Брънзалов: "Или правим електронно здравеопазване, или продължаваме да си принтираме"

Лекари и пациентска организация са срещу премахването на общопрактикуващите лекари

Лекарският съюз и пациентска организация говорят в подкаста "В центъра на системата" за здравните ни услуги след подписването на Анекса към НРД

Пенка Георгиева и д-р Николай Брънзалов
Снимка: Ани Петрова

В този епизод на  подкаста  „В центъра на системата“ ще си говорим дали след подписването на Анекса към НРД 2020 - 2022 г. за пациентите ще има повече направления за прегледи и изследвания, дали от 1 юни ще се дигитализират документите и в извънболничната медицинска помощ и докъде стигна идеята за премахване на общопрактикуващите лекари.


Чуйте епизода в Spotify:


Или в Soundcloud: 


Гости в епизода са:


✅ Д-р Николай Брънзалов - заместник председател на БЛС с ресор извънболнична помощ и общопрактикуващ лекар

✅ Пенка Георгиева - председател на пациентски организации - „Заедно с теб“


От разговора ще научите:

✅ За какво ще има повече пари в извънболничната помощ след договорените увеличения с подписания Анекс към НРД

✅ Ще имат ли пациентите възможност да получат повече направления за преглед при специалисти и за изследвания

✅ В каква посока се подобрява профилактичната грижа за здравноосигурените - деца и възрастни

✅ Какво се променя за диспансерно наблюдаваните пациенти

✅ За електронните досиета на пациентите от 1 юни

✅ Защо не трябва да отпада формата общопрактикуващи лекари у нас

✅ Кои добри предложения от медицинските общности не получиха одобрение след преговорния процес

✅ Защо няма интерес към специалността на общопрактикуващите лекари сред бъдещите медици

Д-р Николай Брънзалов

"За първи път в подписания нов Анекс към НРД 2020- 2022 г. са въведени три различни цени на профилактичните прегледи. При обхващане на до 46 на сто от подлежащите на такъв преглед пациенти, прегледите ще бъдат заплатени на личния лекар по 20 лв. В предходния Анекс се заплащаха по 18 лв. При обхват над 46 на сто от пациентите, прегледът ще бъде заплатен по 25 лв., а при реализиране на 60 на сто от пациентската листа - сумата се увеличава на 26 лв.

Но има доста съпротива сред колегите ми за тези изменения, защото хората не идват на профилактични прегледи. Нека никой в държавата да не разчита единствено и само на общопрактикуващите лекари, които да търсят активно пациентите, трябва да се включат всички заинтересувани организации", каза д-р Николай Брънзалов.

 По около 90 млн. лв. повече средства постъпват с новия Анекс по трите пера - СИМП, ПИМП и МДД. Пациентите ще получат много повече на брой изследвания.

Той коментира и другата гореща тема:

"Много важно е влизането в сила на електронното здравеопазване, защото най-добрият контрол се осъществява от самия пациент. Ще има различни допълнителни приложения, чрез които той ще получава СМС и уведомления, ако се е провела някаква медицинска дейност или услуга на негово име. Това и в момента е достъпно през пациентското ти досие на сайта на НЗОК, ако притежаваш идентификационен код.

С влизането в сила на електронното здравеопазване данните от електронното медицинско досие се достъпват единствено с Квалифициран електронен подпис (КЕП) и са на разположение на пациента по всяко време на денонощието.

"С въвеждането на елекронното здравеопазване, което в по-голямат си част влиза в сила от 1 юни, най-големият проблем ще се окаже как ще се идентифицира, че пациентът е посетил общопрактикуващия лекар. Държавата трябва да вземе решение за това.

Амбулаторният лист ще бъде електронен вече и към момента имаме много голям проблем как ще бъде разписан той от пациента?

След като въведем електронния подпис, ние категорично ще се противопоставим, ако се роди някакъв бъларски хибрид на въпросния електронен преглед, и въпреки, че ще бъде електронен, нас да ни накарат да печатаме хартия. В моя кабинет има три тона архив. При наличието на електронно здравеопазване, всички тези отживелици трябва да отпаднат. Или работим само с електронни документи, или продължаваме да си принтираме.

Според Анекса към НРД  и Рецептурна книжка на хронично болния се заменя с „Електронна рецептурна книжка на хронично болния“.


Пенка Георгиева

Според Пенка Георгиева промяната в заплащането на профилактичните прегледи няма да повиши нивото на обхват.

"Министерството на здравеопазването през последните една - две години нехае за това. Няма и никога досега не е имало информационна кампания за профилактиката и за общественото здравеопазване у нас. НЦОЗА като орган към МЗ също нехае за тези проблеми. Политиките в здравеопазването се правят от здравните власти.

Ние като пациентски организации "Заедно с теб" през септември ще инициираме за пореден път за приемането на Закон за правата и задълженията на пациенитите. Такъв работен вариант има вече, но той досега не е влязъл в пленарна зала. Подкрепям д-р Брънзалов, че пациентите също имат отговорности към собственото си здраве.

По отношение на електронното здравеопазване не виждам как всеки пациент ще си извади електронен подпис, това ще е невъзможно. Но дейността на държавната фирма "Информационно обслужване" не ми се струва напълно коректна. Имаме сигнали от лекари от ДКЦ - та според които, понякога на пациента се изпращат само в електронен вид изследвания от лаборатория и той не знае дали всички показатели му се изследват. Това е не добра практика, при която може да се източва касата. МЗ трябва да организира качествен контрол за овладяване на процесите", заяви категорично Пенка Георгиева.

Още един проблем силно притеснява БЛС и пациентската организация - премахването на личните лекари.

"Безумна е идеята на управляващите да се премахне формата общопрактикуващ лекар. Идеята не е отпаднала, тя е висяща и по нея продължава да се работи. Личният лекар е този, който познава най-добре здравната история на един пациент, а често и на цялото му семейство", заяви Пенка Георгиева.

"Формата общопрактикуващ лекар съществува в развитите западни държави и ние взехме от тях този добър опит. Данните сочат, че у нас все по-малко пациенти сменят личния си лекар.

Провел съм множество разговори с доц. Антон Тонев, председател на Комисията по здравеопазване, създадена е контактна работна група. Обсъждаме и трите варианта на доц. Тонев, но за нас не е издържано да вървим към такава промяна. Аз не съм съгласен, че някой мой пациент ще получи бърза и адекватна здравна грижа, само за това, че някой за една минута ще му види електронното здравно досие.

И да - средната възраст на личните лекари е 60 г., но с тази промяна няма да се разреши нито демографската криза, нито недостига на лични лекари, който го имаме към момента. И да, действително, ние не можем изобщо да си вземаме годишните отпуски...Но с тази реформа проблемите няма да се решат, а ще настане какафония и безкарайно лутане на пациентите...", изтъкна заместник-председателят на БЛС д-р Николай Брънзалов.


Всички епизоди на подкаста ще намерите в:


В Apple Podcasts през iTunes



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна