Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джо Байдън ще се срещне във вторник с шефа на Фед Джером Пауъл, за да обсъдят икономиката

Джо Байдън и Джером Пауъл
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът Джо Байдън ще се срещне с председателя на Федералния резерв Джером Пауъл във вторник, за да обсъдят състоянието на икономиката, съобщава финансово издание Barron's - част от Dow Jones & Company и сестринско издание на "Уолстрийт джърнъл.

Изданието напомня, че в момента централната банка на САЩ опитва да се пребори най-високата от десетилетия насам инфлация.

Срещата ще бъде първата, когато двамата се срещат, след като през миналия ноември Байдън обяви преизбирането на Пауъл. В началото на май пък Сенатът потвърди втория управленски мандат на Пауъл начело на Фед.

Инфлацията, измерена чрез индекса на потребителските цени, показва някои признаци на забавяне в САЩ. Общите индекс на потребителски цени (CPI) се повишиха през април с 0,6% спрямо март, когато обаче нарасна с 1,2 на сто. На годишна база потребителската инфлация в САЩ пък се забави през април до 8,3% от 8,5% през март, когато отбеляза най-силен растеж от четири десетилетия насам.

Все още обаче има признаци, че инфлацията не е достигнала връх. Основният индекс на потребителските цени, който изключва енергийните и цените на храните, се повиши през април с 0,6%, след като мат нарасна с 0,3 на месечна база.

За да се бори с нарастващите цени, Фед планира да продължи да повишава лихвените проценти. Според протоколите от последната среща на централната банка през май, Фед вижда увеличението на лихвения процент с половин процент пункт (с 50 базисни пункта) като "подходящо" на следващите няколко предстоящи заседания.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна