Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

15 минути сутрешен порой и Русе бе блокиран, следобедът – разчистване (видео)

| обновено на 06.06.22 в 15:34
Снимка: БГНЕС

Пороен дъжд и градушка блокираха тази сутрин Русе. Градушката е продължила около 15 минути, но последиците от нея се почувстваха в целия град.

По данни на метеорологичната станция – падналите валежи само за няколко минути в областта са над 25 л/кв.м., повече отколкото през целия май.

Градушката пък е била с големината на орех – с диаметър около 3 см, а поривите на вятъра са стигали 72км/ч., като те са били придружени и от силна гръмотевична дейност.

Кметът на града Пенчо Милков обяви пред медиите, че по обед обстановката в засегнатите места се нормализира.

До ранния следобед навсякъде електрозахранването ще бъде възстановено. Продължава разчистването на падналите дървета, които вече не пречат в придвижването между населените места, а и вътре в тях. Отводняват се улиците.

Най-голямо поражение бурята тази сутрин нанесе върху водопроводната и отводнителната мрежа на Русе. Възникнала е голяма авария на главен водопроводен клон с диаметър ф250 по ул."Плиска", по която екип на ВиК работи.

По време на интензивния валеж е бил претоварен канализационен колектор по бул."Христо Ботев" и по бул. "Цар Освободител", което е предизвикало наводняване на района при кръстовището в близост до бившата Симова мелница. Претоварен е и колектор "Чипровци", вследствие на което е залято кръстовището на ул. "Чипровци" с ул."Мала планина".

Решетките на много дъждоприемни шахти са били запушени от паднали листа, което е довело до локални наводнения на терена като тези по бул. "Скобелев" до СБА, жп подлеза на бул."Липник" и по бул."Придунавски" пред Гранична полиция.

Вследствие на токови удари временно е било прекъснато електрозахранването на канализационна помпена станция "Кея". Към момента и двете станции са с възстановено електрозахранване.

Обстановката в Русе бе усложнена и поради дейностите, които в момента се извършват по т.н. воден цикъл. Всички изкопи в рамките на проекта са наводнени. Получили са се затлачвания и частично отмиване на обратни насипи. В момента фирмите изпълнители работят по отводняване и възстановяване на засегнатите участъци.

От Хидрометеорологична станция допълниха, че обстановката остава сложна и се очакват още валежи през седмицата. Не са изключени и локални градушки.




По публикацията работи: Златко Желев

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна