Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шолц призова Сърбия да се присъедини към санкциите срещу Русия

Канцлерът на Германия Олаф Шолц (вляво) и президентът на Сърбия Александър Вучич - Белград, 10 юни 2022
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Германският канцлер остро и решително настоя Сърбия да се присъедини към санкциите срещу Руската федерация и да подкрепи рестриктивните мерки, които ЕС вече прие срещу нея. Това заяви президентът на Сърбия Александър Вучич по време на съвместната пресконференция с Олаф Шолц, който е на балканска обиколка, предава БГНЕС.

Сръбският държавен глава е запознал госта си с позицията на Белград и спецификите на ситуацията около Косово и Метохия, енергетиката и традиционните отношения с Русия. „Разговаряхме и за предстоящата зима“, каза още Вучич.

Вучич е информирал Шолц за неизпълнените ангажименти на Прищина от Брюкселския договор.

„Говорихме и за европейската интеграция на Сърбия. Канцлерът Шолц донесе нова енергия и нова надежда на всички от Западните Балкани,. Той иска да чуе и изслуша всички от Западните Балкани и иска да има реална перспектива за разширяването на ЕС“, каза Вучич.

По отношение на диверсификацията на енергетиката сръбският президент припомни, че "газовият интерконектор към България се изгражда, че се очаква българската страна да започне изграждането, както и че се планира изграждането на интерконектор към Северна Македония".

Шолц от своя страна заяви, че Европа е заета с ужасната война, която Русия започна срещу Украйна.

„Това е ужасна безсмислена война заради империалистическата визия на Русия. Важно е ЕС и всички ние заедно да покажем солидарност с Украйна, да ѝ помогнем да защити своята териториална цялост от агресията. Наложихме санкции и е важно възможно най-много държави да се присъединят и очакваме да се присъединят всички страни кандидатки за членство в ЕС“, подчерта той.

Шолц заяви, че санкциите са инструмент в допълнение към доставките на оръжие, който помага на Украйна да определи собственото си бъдеще и да защити своя суверенитет, териториална цялост и в крайна сметка да има боеспособна армия.

„Това е целта на санкциите. Санкциите са ефективни, много по-ефективни от онези след анексирането на Крим. Всички трябва да знаят, че санкциите, които въведохме сега, шестият пакет, са нещо, което няма да приключи след края на войната. Условието за премахването им е Русия да приеме, че не може да диктува мира с Украйна, а че трябва да преговаря и договори споразумение, което ще възстанови териториалната цялост и суверенитета на Украйна“, обясни той.

Той насърчи постигането на напредък в диалога за нормализиране на отношенията с Косово като „ с малки стъпки и двете страни трябва да допринесат за постигането на обща цел“.

Що се отнася до европейската интеграция, Шолц каза, че Германия иска да стимулира европейската перспектива на Западните Балкани, обещана преди две десетилетия в Солун, и в същото време очаква кандидатите да се присъединят към санкциите срещу Русия.

„Когато става въпрос за европейска интеграция, ние подкрепяме всички стремежи на Западните Балкани и по този път има нужда от реформи във върховенството на закона, свободата на медиите и борбата с корупцията“, подчерта германският канцлер Олаф Шолц в Белград.
По публикацията работи: Георги Даскалов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна