Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хората с ТЕЛК искат достоен живот. Какво им обещаха от МЗ? (видео)

Снимка: архив, БГНЕС

Хората с увреждания настояват за справедливо определяне на процента заболеваемост от ТЕЛК и повече работни места, както и за увеличаване на пенсиите им по болест, затова днес те излязоха на протест пред сградата на Министерството на здравеопазването.

Една от протестиращите заяви пред медиите, че увеличаването на инвалидните пенсии може да стане чрез актуализацията на бюджета, като призова депутатите да го гласуват.

Вторият начин за удовлетворяване на техните искания е чрез преразглеждане на приложение 2 на чл. 63 от Наредбата за медицинските експертизи, където се определя процентът на увреждане, а оттам се определя и самата пенсия.

От 2018 г. насам се взима предвид само едно заболяване, така наречената "отправна точка" и още едно, от което може да се вземат от 1 до 20%, но кой как го решава не е ясно и много хора затова са ощетени.

Според протестиращите това може да бъде променено с решение на Министерския съвет.

Протестиращите бяха приети и в министерството, като на срещата са били обсъдени медицинската експертиза, лекарствените продукти и достъп до изследвания , които се заплащат от НЗОК.

"Уговорена е среща с министър Асена Сербезова след 2 седмици, която ще приеме сегашните протестиращи, тъй като в момента не е тук", обявиха от МЗ.

Представител на здравното министерство призна обаче за съществуващите сериозни дефицити в системата.


По публикацията работи: Златко Желев
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна