Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Швейцарската национална банка повиши изненадващо водещата си лихва

Швейцарска централна банка
Снимка: ЕПА/БГНЕС

На заседание в четвъртък Швейцарската национална банка повиши основния си лихвена процент с 50 базисни пункта до -0,25%, изненадвайки финансовите пазари, които очакваха запазване на лихвената ставка непроменена на ниво от -0,75%.

В същото време централната банка не изключи по-нататъшни увеличения на лихвите на предстоящите си заседания.

Това беше първото повишаване на лихвения процент от 2007 г., след като Швейцарската централна банка остави без промяна лихвения си лихвен процент на рекордно ниски нива от -0,75% от 2015 г. до днешното заседание.

Решението беше взето с цел да се противодейства на увеличения инфлационен натиск и да се предотврати разпространението на ръста на енергийните цени на по-широко основа върху стоките и услугите, след като нарастващите цени на енергията и храните вдигнаха общата инфлация до 14-годишен връх от 2,9 на сто.

ШЦБ също така подчерта, че е готова да се намеси на валутния пазар, ако е необходимо.

Въпреки промяната на лихвата, банката ревизира прогнозите за инфлацията до края на годината до ниво от 2,8% за 2022 г. в сравнение с предишните прогнози от 2,1%.

Освен това ШЦБ запази прогнозите за икономически растеж от 2,5% през тази година, очаквайки производството да остане стабилно и безработицата да остане ниска, ако обаче енергийните доставки в Европа не бъдат засегнати неблагоприятно.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна