Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Външните министри на Г-7 обвиниха руската "агресивна война" за продоволствената криза

Външните министри на Г-7 проведоха среща в петък, по време на която разкритикуваха Русия заради нейната "продължаваща агресивна война" срещу Украйна и обвиниха Москва, че "изостря глобалната продоволствена криза в резултат на войната", се казва в изявление на германското външно министерство, предаде Ройтерс.

Според изявлението министрите също така "отхвърлиха фалшивия разказ и дезинформацията на Русия относно санкциите" и призоваха страната "да преустанови своите атаки и заплашителни действия" и да деблокира украинските черноморски пристанища, за да позволи износ на храни.

Министрите от Г-7 отново изразиха "непоколебима" подкрепа за Украйна и обещаха да предоставят на Киев военна помощ "колкото е необходимо".

Те също така приветстваха решението на Европейския съюз да предостави на Украйна и Молдова статут на страни кандидат-членки.

Междувременно руският президент Владимир Путин обвини за растящата инфлация "безотговорността на Г-7"' по време на видеообръщение към продължаващата и днес конференция на БРИКС (BRICS).

"Рязкото нарастване на инфлацията не се случи вчера. Това е резултат от многогодишната безотговорна макроикономическа политика на страните от Г-7", подчерта Путин и добави, че не бива да се сочи с пръст "спецоперацията" на Москва в Украйна.

Освен това руският държавен глава за пореден път повтори, че неговата страна е готова да осигури непрекъснат транспорт на украинско зърно, обвинявайки Запада за изкуствено предизвикване на истерия по въпроса.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна