Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Байдън: Конгресът на САЩ може да възстанови правото на аборт като закон

Джо Байдън
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът на Съединените щати Джо Байдън заяви в петък, че постановлението на Върховния съд да отмени решението, което признава конституционното право на жената на аборт представлява "тъжен ден" както за висшия съд, така и за страната.

Решението по делото "Роу срещу Уейд" от преди 50 години защити "правото на жената да избира" и "потвърди основните принципи на равенство и затвърди основното право на поверителност да избираме как да живеем живота си", каза Байдън по време на пресконференция в Белия дом.

"Здравето и животът на жените в тази държава сега са изложени на риск“, подчерта той.

Назначените от републиканския бивш президент Доналд Тръмп съдии са в основата на днешното решение, каза Байдън, критикувайки предишната администрация.

Байдън призова Конгреса да кодифицира правата за аборт във федералния закон и каза, че федералното правителство ще се стреми да защити правата на американците да пътуват през щатските граници, за да търсят да направят аборт в американски щати, които все още позволяват това.

Той също така призовава американците да гласуват за демократите на предстоящите междинни избори през ноември за Сената и Конгреса, за да може те да изберат да кодифицират правата на аборт във федералния закон и "да изберат повече държавни лидери, които да защитят това право на местно ниво".

Няколко американски щата незабавно забраниха абортите в петък след решението на Върховния съд, което отмени решение на съда отпреди 50 години по делото "Роу срещу Уейд".

Най-малко 13 щата имат закони, които или забраняват абортите незабавно, или ще го направят скоро.

Забраните за аборти в Луизиана, Мисури, Кентъки и Южна Дакота влязоха в сила незабавно в петък след решението на Върховния съд. Законите определят извършването на аборт като престъпление, наказуемо с години затвор. Жените обаче не могат да бъдат преследвани за аборт, според текста на законите.

JPMorgan Chase, един от най-големите работодатели във финансовата индустрия на САЩ, каза на служителите си, че банката ще плаща за пътуване до щати, които позволяват законни аборти, според бележка, получена първо от CNBC.

Новината дойде като част от вътрешна комуникация със служителите, обясняваща разширените медицински обезщетения, които трябва да влязат в сила през юли, според бележка от 1 юни.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна