Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Британският регулатор Ofgem ще ограничи печалбите за дистрибуторите на електроенергия

Компаниите, които притежават местните електроразпределителни мрежи на Обединеното кралство, са изправени пред големи съкращения на размера на печалбите, които им е позволено да правят, след като британският регулатор Ofgem им каза да инвестират повече в поддръжка и подобрения.

Ofgem публикува в сряда планове за намаляване на базовите годишни ставки на възвръщаемост до 4,75% за петте фискални години, започващи от април 2023 г., което представлява спад от около 6,8% при настоящия режим.

Предложението ще позволи да се изразходват 20,9 милиарда британски лири за поддръжка и мерки за повишаване на устойчивостта, като подмяна на дървени стълбове, като същевременно се поддържат таксите за клиентите стабилни на около 100 британски лири годишно.

Този ход ще удари шест монопола, включително ScottishPower, Northern Powergrid и UK Power Networks, които притежават местните разпределителни мрежи и които транспортират електричество от националната преносна мрежа с високо напрежение до домовете и бизнеса.

Очаква се предложенията да бъдат оспорени, като окончателно решение се очаква от регулатора до края на годината.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна