Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Агенция "Фич": Възможна е техническа рецесия в еврозоната

Агенция "Фич"
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Кредитната агенция "Фич" (Fitch Ratings) заяви в четвъртък, че техническата рецесия в еврозоната вече е "реална възможност", тъй като нормирането на потреблението на газ от индустриалните потребители (въвеждане на газови дажби), влошено от скорошните прекъсвания в доставките на руски природен газ през газопровода "Северен поток 1", може да намали растежа на БВП на еврозоната с 1 до 2 процентни пункта през 2023 г.

В доклада си "Фич" отбеляза, че руският внос представлява около 30% от потреблението на газ в еврозоната и 60% в Германия, като "цялостна и внезапна загуба на доставките на руски газ“ би предизвикала спад от 2% на БВП на еврозоната и 4% на немската икономика, според анализираните данни.

Проучвания на МВФ и Бундесбанк пък предупреждава, че при такъв негативен сценарий БВП може да бъде намален с 3% в ЕС и с 3,5% в Германия до 2023 г.

По-рано този месец Fitch Ratings ревизира надолу прогнозите си за икономическия растеж в еврозоната до 2,6% през 2022 г. и до 2,1% през 2023 г., но при базов сценарий, който не предполагаше нито внезапно спиране на износа на руски природен газ към еврозоната, нито каквото и да е нормиране на синьото гориво.

Плановете на ЕС за увеличаване на газа в хранилищата до 80% от капацитета до 1 ноември  изглеждат предизвикателни, посочва "Фич" и добавя, че във всеки случай дори постигането на тази цел би повишило резервите на ЕС само до 20% от годишното потребление на газ от около 15% в момента.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна