Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Стагнация на продажбите на дребно в ЕС през май, но тяхно повишение в България

Евростат

През май продажбите на дребно в еврозоната се повишиха слабо, а в целия ЕС останаха на нивото от предходния месец в резултат на свиване на потреблението на хранителни стоки, докато търговията на дребно в България нарасна, подновявайки многомесечната тенденцията на растеж след спада през април, показват данни на Евростат.

През май 2022 г. продажбите на дребно в еврозоната се повишиха с 0,2% спрямо април, когато отбелязаха спад с цели 1,4%, а в рамките на целия ЕС останаха на априлското ниво, когато се понижиха с 1,3 на сто.

Колебливите продажби на дребно през май се дължат до голяма степен на спад при продажбите на храни, напитки и тютюневи изделия в Еврозоната (с 0,3%) и в ЕС (с 0,6%), като това представлява понижение за втори пореден месец и е в резултат най-вече на силно растящите цени.

Заради растящите цени на горивата беше отчетно понижение на продажбите и при тях както в еврозоната (с 0,2%), така и в целия ЕС (с 0,4%).

Спрямо май 2021 г. продажбите на дребно в еврозоната се повишиха с едва 0,2% след нарастване с 4% през април, докато в рамките на целия ЕС те се увеличиха с 0,8% след скок с 5% месец по-рано.

Продажбите на дребно в България обаче се повишиха през май с 0,4%, заличавайки част от спад с 1,1% през април, който беше първият след седем поредни месеца на растеж, според европейската официална статистика.

По-голям растеж при продажбите на дребно в рамките на ЕС беше отчетен с други седем страни членки.

В Българи продажбите на дребно през май 2022 г. пък се увеличиха на годишна база с 5% след повишение с 5,7% през април, като също в седем други членки на ЕС беше отчетен по-добър растеж на търговията на дребно.

Графики на продажбите на дребно в ЕС и еврозоната


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна