Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Институтът IfW: Над 2% от глобалния товарен капацитет е в застой в Северно море

Близо 20% по-малко контейнерни кораби и в Червено море

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Повече от 2% от световния товарен капацитет е в застой в Северно море, което е "много необичайна" ситуация за пристанищата там, заяви експерт от германския икономически институт IfW, цитиран от Ройтерс.

"В момента не се вижда край на натрупваният при контейнерните превози“, каза Винсент Стамер от IfW, добавяйки, че задръстванията нарастват и извън китайските пристанища.

"За Германия и ЕС това засяга по-специално задграничната търговия, особено с Азия, откъдето, например, се доставят потребителска електроника, мебели и текстил", добави той.

Логистичните компании се борят от месеци с графиците за превоз на контейнери, които се оказаха в безпорядък поради войната в Украйна и блокирането в Китай.

През миналия месец германската логистична фирма HHLA призова всяка връзка във веригите на доставки от клиенти до железопътни линии, да се координират по-добре в лицето на смущения, предизвикани от войната.

Освен това има приблизително 20% по-малко кораби, превозващи контейнерни и в Червено море - най-важният търговски път между Европа и Азия - отколкото се очаква при нормални обстоятелства, посочи още институтът IfW.

Според Стамер последният път, когато разликата е била толкова голяма, беше след избухването на коронавирусната пандемия преди две години.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна