Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Унгарската централна банка повиши агресивно едноседмичната си депозитна лихва с 200 пункта до 9,75%

Снимка: mnb.hu

Централната банка на Унгария взе решение за ново голямо увеличение на лихвените проценти, като това стана само ден, след като тя се намеси вербално, за да спре обезценката на местната валута - форинт.

В четвъртък Унгарската централна банка увеличиха лихвения процент по едноседмичните депозити с 200 базисни пункта до 9,75%, като това вече е най-високото лихвено ниво в Европейския съюз.

След решението унгарския форинт поскъпна за кратко рязко към 415  форинта за евро, след което върна назад към 407, нараствайки в рамките на деня със скромните 0,57%.

В сряда унгарската валута се срина с над 2% до многогодишно дъно от близо 417 форинта за едно евро на фона на общата слабост на европейските валути и бягството на инвеститорите от по-рисковите активи заради нарастващото безпокойство, че по-затегната парична и лихвена политика може да доведе до глобална икономическа рецесия. Това накара заместник-управителя на централната банка Барнабас Вираг да се намеси, обещавайки "решително" повишаване на лихвения процент, за да спре месеците на безмилостно отслабване на форинта, което според него заплашва ценовата стабилност в страната.

Форинтът поевтиня с почти 12%, откакто Русия нахлу в Украйна в края на февруари, което е най-големият спад сред 23-те валути на развиващите се пазари, проследени от агенция Блумбърг. Доходността на 5-годишните унгарски държавни облигации пък скочи с почти 100 базисни пункта тази седмица до 9,3% - най-високото ниво от 10 години.

Сътресенията накараха участниците на паричните пазари да увеличат очакванията си за по-нататъшно повишаване на лихвите през следващите три месеца, като сега те очакват основният лихвен процент в Унгария да нарасне над 11% до началото на октомври.

През миналата седмица Унгарската централна банка повиши неочаквано основния си лихвен процент със 100 базисни пункта, за да го приведат в съответствие с едноседмичния лихвен процент. Честите пристъпи на слабост на форинта принудиха централната банка да затяга паричната политика почти всяка седмица през по-голямата част от настоящата година.

Ходът от миналата седмица обаче не успя да облекчи натиска за по-нататъшни повишения, тъй като унгарският форинт продължи бързото си поевтиняване.

Страната също така се бори с последствията от изборните разходи, които задълбочиха дефицитите в бюджета и платежния баланс в момент, когато резервите на централната банка в чуждестранна валута изостават от тези на колегите ѝ в Централна и Източна Европа.

Продължаващото противопоставяне на премиера Виктор Орбан с ЕС заради опасения за корупция и върховенство на закона също така забави изплащането на цели 37 милиарда евро от договореното финансиране от страна на единния блок. Инвеститорите посочват именно това като причина за по-големите разпродажби на форинти в сравнение с другите регионални валути.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна