Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Байдън: Жените да гласуват на междинните избори през ноември, за да подкрепят правото на аборт

Джо Байдън
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Президентът Джо Байдън призова в петък жените да гласуват на междинните избори този ноември, като каза, че най-бързият начин да се отмени решението на Върховния съд на САЩ против правото на аборт е да се постигне голямо мнозинство на Демократическата партия в Конгреса за приемане на закон, кодифициращ тези права.

"Това е най-бързият достъпен път за подобно решение", каза той пред репортери в Белия дом, предаде Ройтерс.

"Надявам се и силно вярвам, че жените наистина ще се явят на изборите в рекорден брой, за да си възвърнат правата, които има бяха отнети от съда".

Той също така предупреди, че ако републиканците поемат контрола над Конгреса след междинните избори, те са посочили, че ще приемат национална забрана на абортите, но Байдън подчерта, че той би наложил вето.

Американският президент също така заяви, че икономическият план, приет от неговата администрация, движи Съединените щати "в по-добра посока", като същевременно похвали последните данни, публикувани през деня, относно пазар на труда през юни.

"Знам, че времената са трудни. Цените са твърде високи, семействата са изправени пред криза по отношение на разходите за живот. Но днешните икономически новини потвърждават факта, че моят икономически план движи тази страна в по-добра посока. Предполага, че ние постигаме значителен напредък", посочи Байдън.

Забележките му идват, след като Бюрото по трудова статистика публикува доклад, според който общата трудова заетост в неселскостопанския сектор на САЩ се увели през юни с 372 000.

По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна