Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Захарова: Западът "подстрекава" медиите да бойкотират Русия по време на срещата на Г-20

Мария Захарова
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова заяви в петък, че Западът е организирал бойкот срещу Русия на срещата на външните министри от Г-20, използвайки медиите.

Въпреки това, каза Захарова по Първи канал на руската държавна телевизия, тази "тактика" се провали и бойкотът се превърна в "самоизолация".

По тази тема по-рано днес руският външен министър Сергей Лавров каза пред репортери, че "западните партньори" са "загубили мислите си, след като са започнали да критикуват Русия на фона на ситуацията в Украйна".

Междувременно Русия предупреди Литва и Европейския съюз, че може да предприеме "строги мерки" срещу тях, ако транзитът на някои стоки към и от руския ексклав Калининград не бъде възобновен.

"Ако ситуацията не се стабилизира през следващите дни, тогава Русия ще предприеме сурови мерки срещу Литва и Европейския съюз“, каза в изявление Мария Захарова, цитиран от Ройтерс. "Решаването на проблема отне твърде много време", добави тя.

Литва забрани преди време транзита на стоки, които са обект на санкции на Европейския съюз през нейната територия до и от балтийския ексклав Калининград, като Русия обеща да предприеме ответни мерки.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна