Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Повишение на индустриалното производство в ЕС през май, най-солиден годишен растеж в България

3
Евростат

Индустриално производство в еврозоната и в целия ЕС се повиши през май за втори пореден месец, показват последни данни на Евростат.

В рамките на България производство нарасна на месечна база по-силно от средноевропейското ниво, като на годишна база отбеляза най-силен растеж в рамките на Европейския съюз.

Индустриалното производство в ЕС се увели през май с 0,6% спрямо април, когато нарасна с 0,3%, а в рамките на еврозоната отбеляза растеж от 0,8% след повишение с 0,5% месец по-рано и пазарни очаквания за по-умерено повишение с 0,3 на сто.

Производството на капиталови стоки в ЕС и еврозоната отбеляза растеж на месечна база от 2,5%, на нетрайни потребителски стоки - съответно с 2,1% и с 2,7% и на стоки с дълготрайна употреба - съответно с 1,3% и с 1,4%, докато енергийното производство в ЕС се сви през май с 3,5%, а в еврозоната - с 3,3 на сто.

Графики на индустриалното производство в ЕС и еврозоната


Най-силен производствен скок на месечна база беше отчетен в Ирландия (с 13,9%), Гърция (с 2,6%) и Чехия (с 2,4%),, докато най-голям спад отбеляза производството в Литва (със 7,6%), Нидерландия (с 3,35) и Люксембург (с 2,9%).

Промишленото производство в България нарасна през май с 1,3% спрямо април, когато остана на нивото от март, подновявайки по този начин тенденцията на устойчив производствен растеж в сила от около година насам. Само пет други членки на ЕС отчетоха през май по-добър производствен растеж от нашата страната, показват данните на Евростат.

Спрямо май 2021 г. производството в еврозоната се увеличи с 1,6% след спад с 2,5% през април, а в рамките на целия ЕС индустриалното производство нарасна през май с 2,7% след понижение с 0,8 на сто месец по-рано.

На годишна база индустриалното производство в България нарасна през май с цели 20,2% след повишение със 17,3% през април, като това представлява най-солидното ниво на растеж в целия Европейския съюз.

Индустриално производство в ЕС през януари (спрямо година по-рано)

По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна