Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Джейк Съливан: САЩ не очакват петролна сделка със Саудитска Арабия при визитата на Байдън

Джейк Съливан
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Съветникът по националната сигурност на Съединените щати Джейк Съливан заяви в петък, че сделка между Вашингтон и Рияд относно производството на петрол вероятно няма да бъде обявена по време на посещението на американския президент Джо Байдън в Саудитска Арабия.

"Групата "ОПЕК +" ще направи следващия ход на срещата си на 3-ти август, когато става въпрос за добива на петрол", каза той пред американски репортери в Белия дом, съобщава CNBC.

Междувременно петролът поскъпва с около 2% към края на петъчната търговия след изявлението на Съливан, тъй като не се очаква Саудитска Арабия да обяви едностранно увеличение на добивите на петрол.

Освен това се съобщава, че повечето страни членки на ОПЕК изпомпват петрол с максимален капацитет.

Към 21.00 часа българско време фючърсите на петрол Брент нарастват с 2% обратно над 101 долара за барел, след като в четвъртък паднаха за кратко под 95 долара за пръв път от началото на руската инвазия в Украйна, започнала на 24-ти февруари.

Фючърсите на американския лек суров петрол WTI същпо покъпват с близо 2% към 97,70 долара за барел, но остават под бариера от 100 долара за барел.

Графика на петрол Брент (в долари за барел)


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна