Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вирусът е подобен на варицелата, казва дерматоложката

Доц. Жана Казанджиева: Очаква се СЗО да даде инструкции за третиране на пациентите с маймунска шарка

Това е заболяване, което преминава, което не крие някакъв смъртен риск, за разлика от Covid-19

2
Доц. Жана Казанджиева, дерматолог от Александровска болница
Снимка: Личен архив

"Най-честият механизъм на предаване на маймунската шарка ще бъде близкият контакт на кожа с кожа. Но разбира се, има чрез полов контакт и по въздушно-капов път. Така че, като образование по кожата, ние дерматолозите ще ни се наложи да се сблъскаме с маймунската шарка, но лечението се извършва от инфекционистите", това коментира за БНР доц. Жана Казанджиева, дерматолог от Александровска болница по повод случаите на маймунска шарка в света.

"Маймунската шарка малко прилича на сифилиса. Защото имаме много тесен контакт кожа с кожа - какъвто е половият акт. Защото тя започва оттам, откъдето е мястото на контакта, точно както е при сифилиса. Там, където е намерена "пролуката в бронята". Затова, ако е въздушно капков пътя може да започне около устата, лицето, но може да започне и по половите органи, ако причината е половият контакт.  

От там нататък това, което я прави различна от варицелата, е фактът, че всички обриви са в един стадий.

Варицелата я наричаме "звездно небе" - при нея има корички, нови мехурчета, има пъпчици.

Докато при маймунската шарка всички обриви са по един и също начин. Първо се получават едни петънца, те се надигат, получават се мехурчетата, които много бързо изглеждат като гнойни мехурчета, картината е много специфична. Не винаги обривът е по цялото тяло.

Доц. Казанджиена обобщи, че начините на предаване на маймунскака шарка са по полов път, контакта - кожа с кожа, въздушно - капков път, телесни секрети и контактно - битов път. По думите й при преглед и лечение на такъв пациент трябва да се носи маска и ръкавици. Тя посочи, че все още не е лекувала пациенти с маймунска шарка, но вече е виждала такива.

"Така или иначе това е заболяване, което премнава, което не крие някакав смъртен риск, за разлика от Covid-19, тоест дори и да стане пандемия, с което ни плашат, това е нещо, което няма да е рисково за човешкия живот.

Точно както при Covid-19, очаваме СЗО да даде инструкции за третиране на пациентите с маймунска шарка.

Аз бих използвала веднага ритъмът на лечение какъвто е при варицелата, защото то е едно и също - това е вирусно заболяване. То ще изчезне. Има едшн период като при една шарка, след което обривите завяхват и изчезват", подчерта доц. Казанджиева.

Испания потвърди 1200 случаи на маймунска шарка

Повишават ли се случаите на коронавирус, лаймска болест и маймунска шарка?

Още по темата в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна