Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Путин предупреди за нови съкращения на доставките на газ за Европа поради "технически" проблеми

Пресконференция на Путин по време на тристранната среща между Русия, Иран и Турция в Техеран
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руският президент Владимир Путин заяви, че доставките на газ за Европа могат да бъдат допълнително намалени поради проблеми с поддръжката на ключовия тръбопровод "Северен поток 1", съобщава "Дойче веле" (Deutsche Welle).

Путин направи тези забележки при вчерашното си посещение в Техеран за тристранна среща с неговите колеги от Иран и Турция.

Руският президент посочи, че може да има допълнително намаляване на доставките на газ за Европа, като изявление му е факт в момент, когато газопроводът "Северен поток 1", който представлява най-голямата връзка за доставки на руски газ за стария континента, все още остава затворен за годишна поддръжка, която би трябвало да приключи в четвъртък (21-ви юли).

Докато "Северен поток 1" има дневен капацитет от около 167 милиона кубически метра газ, руският държавен енергиен гигант "Газпром" намали през миналия месец този обем до едва 67 милиона кубически метра на ден (до 40% от капацитета на газопровода).

От 11-юли насам пък тръбопроводът е затворен за годишна поддръжка, която трябва да приключи в четвъртък. Но Путин предупреди, че ако газова турбина, изпратена в Канада за ремонт, не бъде върната скоро в Русия, дневният обем, доставян от тръбопровода, може да спадне допълнително до 33 милиона кубически метра до края на този месец.

"Там (на "Северен поток 1") има две работещи машини, те изпомпват 60 милиона кубически метра на ден. Ако едната не бъде върната, ще остане само една, която е с капаците от 30 милиона кубически метра. "Газпром" има ли нещо общо с това?". Това каза Путин по време на разговор с репортери в Техеран, като добави, че още една газова турбина трябва да бъде изпратена за ремонт на 26 юли.

Докато изпратената за ремонт в Канада турбина стана първоначално обект на западните санкции срещу Москва, канадското правителство се съгласи да предаде турбината, ремонтирана от Siemens Energy, на Германия по искане на Берлин.

Москва обаче каза, че все още не е получила турбината или документацията за нея.

Руският президент също така предупреди, че планът на Запада да ограничи цените на руския петрол ще дестабилизира световния пазар и ще доведе до скок на цените.

"Чуваме някои налудничави идеи за ограничаване на обемите на руски петрол и ограничаване на цената на руския петрол. Резултатът ще бъде същият - покачване на цените. Цените ще скочат до небето", отбеляза Путин.

След нахлуване на Москва на територията на Украйна в края на февруари, Европейският съюз одобри поредица от санкции, включващи и забрани за вноса на руски въглища и петрол, които трябва да влязат в сила по-късно тази година. Ограниченията не включват руския природен газ, напомня "Дойче веле".

"Газпром" обаче намали през юни доставките на газ по газопровода "Северен поток 1" с 60%, като контролираната от руската държава енергийна корпорация цитира технически проблеми, за да оправдае намаляването на газовите доставки.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна