Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Компанията Tesla е ликвидирала 75% от своите активи в биткойн

Илон Мъск
Снимка: Ройтерс

В началото на миналата година Tesla инвестира 1,5 млрд. долара в биткойни, залагайки на това, което производителят на електрически автомобили нарече "дългосрочен потенциал" на водещата цифрова валута.

Компанията обаче вече продаде три четвърти от активите си в биткойн. "Към края на второто тримесечие сме конвертирали приблизително 75% от нашите покупки на биткойн във фиатна валута“, посочи Tesla в отчета за приходите си за второто тримесечие. Компанията каза, че тези продажби са добавили 936 милиона долара в брой към нейния финансов баланс, съобщава CNBC.

Това представлява доста бързо отстъпление и смяна на позицията на Tesla и на нейния главен изпълнителен директор Илон Мъск, който беше сериозен крипто привърженик по време на миналогодишния подем на дигиталните валути, често пускайки съобщения в "Туитър" за различни цифрови валути.

Цената на биткойн обаче загуби половината от стойността си през последните четири месеца по време на това, което беше определено като "крипто зима".

За Tesla пазарната стойност на нейните биткойн активи достигна 2,48 млрд. долара през първото тримесечие на 2021 г. и завърши миналата година на около 2 млрд. долара. Компанията не посочи на каква цена е продала голяма част от биткойните си, като в отчета си не предостави данни за размера на обезценката си. Трябва обаче да се има предвид, че биткойнът започна второто тримесечие на 2022 г. на нива от близо $ 46 000 и го завърши под $ 19 000.

Графика на биткойн (в хиляди долари)


Анализаторът Брайън Джонсън от Barclays изчисли по-рано тази седмица, че Tesla ще реализира обезценка от 460 милиона долара, свързана с биткойн, предвид разпродажбата на тези нейни активи.

"Причината да продадем куп от нашите биткойн активи беше, че не бяхме сигурни кога ще има облекчение на Covid локдауните в Китай, така че за нас беше важно да увеличим максимално нашата парична позиция“, посочи Мъск в сряда вечерта. "Това не трябва да се приема като някаква присъда за биткойн“, посочи още той, добавяйки, че Tesla е отворена за увеличаване на своите крипто притежания в бъдеще.

Въпреки това, когато беше попитан за потенциала на биткойн като хеджиране срещу инфлацията, Мъск каза, че основната цел на Tesla е да ускори прехода към устойчива енергия и нарече биткойн "странично шоу към второстепенно шоу".

През първото тримесечие на 2021 г., когато Tesla закупи голяма сума биткойни, компанията каза, че решението е било въпрос на по-голяма гъвкавост, диверсификация и увличаване на възвръщаемостта от паричните си наличности. Компанията бързо продаде 10% от совите биткойни, когато водещата цифрова валута поскъпна рязко през 2021 г., което допринесе за печалба за съответния период от 101 милиона долара.

Финансовият директор на Tesla Зак Къркхорн заяви по това време, че намерението на компанията е "да държи това, което имаме в дългосрочен план, и да продължим да натрупваме биткойни от трансакции на  нашите клиенти, докато купуват нашите електромобили".

През май миналата година Мъск обаче каза, че Tesla ще спре да приема биткойни за покупки на електромобилите на компанията поради негативното въздействие на т.нар. "копаене" на биткойни върху околната среда, но добави, че компанията "няма да продава никакви биткойни".


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени