Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Zew: Ограничаване на газа в Германия би засегнало най-силно металургията и химическата промишленост

Снимка: Pixabay

Въвеждането на ограничения на газа в Германия ще се отрази най-сериозно върху производството и обработката на метали, химическата и хартиената промишленост, показва проучване на икономическия институт Zew, публикувано в четвъртък.

Ограниченото снабдяване с природен газ също така може да повлияе на по-малко енергоемките, но икономически важни сектори поради липса на продукти нагоре по веригата на доставки, посочи институтът ZEW, който представи анализ по поръчка на Фондацията за семейни предприятия в Германия.

Текстилната и керамичната промишленост също са силно зависими от синьото гориво, допълват от института.

"Ако техните доставки не успеят да се материализират, дори индустрии с висока добавена стойност бързо ще се окажат в беда“, каза ръководителят на Фондацията за семейни бизнеси Райнер Кирхдорфер.

Той призова Германия да запази статута си на място за снабдителни индустрии, добавяйки: "С пълзящата деиндустриализация ние само ще заменим зависимостта от газ с нова зависимост от други вносни продукти".

По-рано в четвъртък Федералната статистическа служба на Германия - Destatis представи данни, показващи, че природния газ е бил основен енергиен източник за индустрията през 2020 г., формирайки 31,2% от енергийното потребление. През 2019 г. пък немските домакинства са използвали най-вече природен газ, за да посрещнат енергийните нужди на техните домове (дял от цели 41,2%).

През 2021 г. 95% от природния газ в Германия е бил от внос, а през първото тримесечие на 2022 г. 13% от електроенергията, произведена в страната и подадена в мрежата, е била от газови електроцентрали, показват още данни на Destati.

Германия се мъчи да намери алтернативи на руския внос на енергия след началото на войната в Украйна на 24 февруари, особено по отношение на природния газ, доставките на който бяха силно ограничени от Русия през последните седмици.

Газовата криза стана по-осезаема на 11 юли, когато потоците по ""Северен поток 1" спряха поради планирана поддръжка, но рано тази сутрин "Газпром" възобнови доставките на газ по тръбопровода, макар и поддържайки доста ниските 40% от капацитета, които бяха в сила и преди десетдневната профилактика.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна