Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Форд" очаква годишен растеж на произвежданите електромобили от над 90% до 2026 г.

Ford Motors
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Автомобилният гигант "Форд" (Ford Motor Co.) обяви, че възнамерява да достигне целевия си годишен производствен обем от 600 хиляди електрически превозни средства до края на 2023 г. и над 2 милиона до края на 2026 г. чрез нови планове за снабдяване с батериен капацитет и суровини.

Автомобилният производител заяви, че очаква общият годишен темп на растеж на произвежданите електромобилите да надхвърли 90% до 2026 г., което е "повече от два пъти прогнозирания растеж на глобалната индустрия на електромобили".

"Форд" заяви, че ще инвестира над 50 милиарда долара в електромобили до 2026 г., потвърждавайки плановете си "повече от половината от глобалното производство на компанията да бъде под формата на електромобили до 2030 г. и да постигне въглеродна неутралност в световен мащаб не по-късно от 2050 г.".

Компанията добави, че вече е осигурил 100% от годишния капацитет на батерийните клетки, необходим за производството на 600 хиляди електромобили и е набавила "по-голямата част от необходимия никел до 2026 г. и след този срок".

Ford Motor Co. обаче се готви да съкрати около 8000 работни места през следващите седмици, докато автомобилният производител се опитва да увеличи печалбите си, за да финансира навлизането си на пазара на електрически превозни средства, съобщава Блумбърг, цитирайки лица, запознати с плана.

Съкращенията ще дойдат в новосъздаденото звено Ford Blue, отговарящо за производството на превозни средства с двигатели с вътрешно горене, както и други платени операции в цялата компания, казаха източници, пожелали анонимност, разкривайки течащите вътрешни дискусии. Планът все още не е финализиран и подробностите все още могат да се променят.

Този ход ще отбележи значителна крачка в плана на главния изпълнителен директор Джим Фарли за намаляване на разходите с 3 милиарда щатски долара до 2026 г. Той каза, че иска да трансформира Ford Blue в "двигател за печалба и средства за цялото предприятие“.

През март Фарли радикално преструктурира Ford Motor, разделяйки производството на автомобили на две, като създаде звеното "Model e", за да разшири предлагането на електромобили, и "Ford Blue", за да се съсредоточи върху традиционните бензинови автомобили като спортните превозни средства от модела Bronco.

Очаква се съкращенията да дойдат сред служителите на Ford в различни оперативни функции. Те може да идват на етапи, но вероятно ще започнат това лято, казаха източниците на Блумбърг. Ford нае около 31 000 работници в САЩ, където се очакват по-голямата част от съкращенията.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна