Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Жана Казанджиева: Кожните заболявания са системни и имат връзка с дихателна, нервна, психична и стомашно - чревна система

Ива Димитрова: НЗОК все още не заплаща домашното лечение на атопичния дерматит

Водещ дерматолог и Асоциацията на хората с псориазис гости в подкаста - "В центъра на системата"

2
Асоциация на хората с псориазис и псориатични усложнения
Снимка: ФБ / Асоциация на хората с псориазис и псориатични усложнения

В този епизод на подкаста на БНР „В центъра на системата“ разговаряме за пациентите с кожни заболявания като атопичния дерматит, псориазиса и акнето в нетипична възраст – след пубертета. Експертите потвърдиха, че все още България продължава да бъде единствената страна в ЕС, в която не се реимбурсира домашното лечение при тежка и средно тежка форма на атопичен дерматит. Надеждите са това да се случи от началото на 2023 година.

Споделиха, че НЗОК обаче поема най-новите терапии за псориазис. Дадоха добри примери за фототерапия и климатолечение у нас. Поясниха защо може да се появи и т.нар. късно акне.

Пациентка с псориазис и председател на пациентската организация разказва, че ако позволиш на болестта да влияе на психиката ти, битката е загубена. Самата тя контролира псориазиса си, като спазва стриктно съветите на дерматолога си, не чака нещата да се влошат, не вярва на конспиративни теории и не променя начина си на живот, заради болестта.


Слушайте епизода в Soundcloud:


Или в Spotify:

Гости в епизода са:

✅ Доц. Жана Казанджиева – дерматолог в Клиниката по кожни и венерически болести в Университетска болница “Александровска”

✅ Ива Димитрова - пациент с псориазис и председател на Асоциацията на хората с псориазис и псориатични усложнения

Доц. Жана Казанджиева и   Ива Димитрова (от ляво на дясно)

"Домашното лечение на атопичния дерматит не се поема все още от НЗОК, България е отново извън Европа. Изпращали сме неколкоктратно писма до институциите. Сега надеждата ни е, че това ще стане факт от началото на 2023 г. с актуализацията на бюджета на НЗОК. Помолихме касата тези около 40 души да бъдат включени още сега, преди 2023 г. , но ни беше казано, че няма средства все още", каза Ива Димитрова.

"Това са пациенти, при които друго не помага, но те не могат да си ги закупуват със собствени средства, защото са много скъпи. Има едно неразбиране за тези пациенти от обществото и от институциите - тук говорим за тежката форма, за над 80 на сто покривност на кожата с плаки и един денонощен сърбеж. Качеството на живот при тези пациенти е драстично нарушено", поясни още Ива Димитрова.

"В Европа вече масово навлязоха нови медикаменти за псориазис и атопичен дерматит, те вече се поемат от осигурителните каси там. Нашите надежди са догодина тези медикаменти да бъдат доспъпни и у нас. Най-важното е, че вече има одобрени от ЕМА и от Агенцията за контрол на храните и лекарствата на САЩ няколко лекарства за атопичен дерматит. Да, вярно е, че са скъпи, но почти толкова скъпи са и за псориазиса, за който вече от 10 години НЗОК заплаща лечението и са безплатни за пациентите. А те са много повече като брой, от нуждаещите се с атопичен дерматит пациенти", коментира за БНР доц. Жана Казанджиева."
" А новите и съвременни методи на терапия при кожните възпалителни заболявания изместват подхода, при който лекарят само нарежда на пациента какво да прави към доктрината за холистичния подход, цялостния и индвидуалния подход към пациента - около това се обединиха експертите на 7 - мия Конгрес на имуномедиираните възпалителни заболявания", съобщи още доц. Казанджиева."

От разговора ще научите:

Кои съвременни терапии са обсъдени на 7 - мия Конгрес на имуномедиираните заболявания възпалителни заболявания

✅Как се променя подходът на лекаря към пациента и коя е съвременната докрина в тази взаимовръзка

✅ Какво е лечението у нас и в Европа на атопичния дермати

✅ Все още ли България е единствената страна в ЕС, в която не се реимбурсира домашното лечение при атопичен дерматит

✅ Защо това е едно най-често срещаните дерматологични заболявания

✅ Кога се отключва атопичният дерматит

Какво е качеството на живот за тези пациенти

 Как пациентските организации подпомагат тези процеси

✅ НЗОК поема най-новите терапии за псориазис

✅ Има ли нови медикаменти, които да са по-ефективни

✅ Клиничната пътека за псориазис добре финансирана ли е

✅ Къде са най-добрите центрове за фитотерапия и климатолечение

✅ Чести ли са случаите на акне след 30 години при жените най-често

✅ Как се лекува това акне и кои са причините за появата му - липса на бременност и раждане, прием на противозачатъчни, начин на хранене

✅ Самолечението при кожните болести - отшумя ли като тенденция или още е на мода и защо е много опасно

След публикуването на епизода за терапиите при атопичния дерматит и псориазиса у нас, от НЗОК изпратиха отговор на запитването на БНР,  в което съобщават, че НС на НЗОК е взел решение включването на нова диагноза за тежък атопичен дерматит и заплащането на нейното извънболнично лекарствено лечение да влезе в сила от 01.01.2023 г.



Всички епизоди на подкаста ще намерите:


Apple Podcasts през iTunes
 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна