Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Ролс-Ройс" назначи за свой нов шеф бивш изпълнителен директор в "Бритиш петролиум"

Самолетен двигател на "Ролс Ройс"
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Английският конгломерат "Ролс-Ройс" (Rolls-Royce) назначи бивш изпълнителен директор на петролния гигант BP ("Бритиш петролиум") и партньор в частна инвестиционна група за свой нов главен изпълнителен директор, който да наследи Уорън Ийст, съобщава "Файненшъл таймс".

FTSE 100 Engineering group заяви, че Туфан Ергинбилгич ще поеме новата си роля в началото на следващата година.

Ергинбилгич е партньор в Global Infrastructure Partners (GIP), частна инвестиционна фирма, която се фокусира върху мащабни инвестиции в инфраструктурни бизнеси. Той прекара повече от 20 години в петролния гигант BP, включително пет като част от нейния изпълнителен екип. Последната му роля преди да напусне през 2020 г. беше като ръководител на отдела за рафиниране и маркетинг на петролната компания.

Rolls-Royce търси нов изпълнителен директор, откакто Уорън Ийст обяви през февруари, че той ще напусне компанията в края на годината.

Коронавирусната пандемия доведе до спиране на движението на по-голямата част от световния самолетен флот и удари тежко Rolls-Royce, чиито двигатели се използва в широкофюзелажните самолети. През 2020 г. компанията започна мащабен план за преструктуриране за съкращаване на 9 000 работни места и трябваше да подкрепи баланса си със 7,3 милиарда паунда нов капитал и дълг.

Сравнително неизвестният Туфан Ергинбилгич ще трябва да насочи Rolls-Royce обратно към пълното финансово оздравяване и да се справи със заплахата, която декарбонизацията представлява за бизнес, изграден върху двигатели, задвижвани от въглеводороди. Под управлението на Уорън Ийст компанията започна да инвестира в електрически самолети и малки модулни ядрени реактори.

Анита Фрю, председател на Rolls-Royce, посочи във вторник, че Ергинбилгич е "доказан лидер на печеливши екипи в рамките на сложни мултинационални организации, със способността да управлява с високо производителна култура и да предоставя резултати за инвеститорите“.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна