Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Франция може да предостави на Германия част от своя газ в случай на недостиг

Снимка: Алами/Ройтерс

Франция може да осигури на Германия през зимните месеци общо 20 тераватчаса от своя природен газ, или 2% от потреблението на Германия, ако е необходимо в контекста на конфликта в Украйна, заявиха в сряда служители на френското енергийно министерство, цитирани от Ройтерс.

Противопоставянето между Европа и Москва след започналата в края на февруари руска инвазия в Украйна разкри зависимостта на единния блок от руския газ и предизвика неистово търсене на алтернативни източници на енергия.

Германия, водещата икономика в Европа и най-голям вносител на руски газ, беше особено засегната от съкращенията на доставките от средата на юни насам и се подготвя за всякакви сценарии, включително пълно спиране на доставките на руски газ.

"130 гигаватчаса на ден е количеството, което бихме могли да доставяме на Германия. През зимата това може да означава около 20 тераватчаса – тоест 5% от нашето собствено потребление“, посочи един от френските енергийни представители.

Доставката на френски газ за Германия обаче ще изисква редица технически стъпки и може да отнеме известно време предвид различните разпоредби в двете страни, посочиха други представители на енергийното министерство на Франция.

Основният проблем е, че Франция добавя ароматизатори към своя газ от съображения за безопасност, докато Германия не го прави, посочиха френските енергийни представители, добавяйки, че може да отнеме до 18 месеца, за да се създаде дезодорираща инсталация за отстраняване на ароматизаторите от газовите потоци.

Междувременно министърът на екологичния преход Роберто Чинголани на Италия заяви, че неговата страна ще се сблъска с потенциален срив в доставките на газ в края на предстоящата зима, ако Русия спре напълно износа за Европа. Чинголани допълни, че настоящият модел на доставки ще позволи на страната да може да запълни своята мрежа за съхранение на газ до 90% от капацитета до октомври.

"Ако приемем, че доставките на руски газ спрат напълно в началото на зимата, съхраняването количество ще бъде достатъчно до февруари", каза той на пресконференция.

Испанският премиер Педро Санчес пък беше цитирана да казва, че Испания има капацитета да се превърне в газов център за Европа, за да подпомогне регионалните усилия за ограничаване на зависимостта от руския газ.

"Испания е готова да увеличи своите мерки за солидарност“, каза Санчес по време на пресконференция със своя полски колега, добавяйки, че през юни 20% от внасяния от нея втечнен природен газ (LNG) е бил реекспортиран в други страни от ЕС.
По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна